19.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ziua Națională a României, sărbătorită la Slatina. Evenimentul, fără paradă militară pentru al doilea an consecutiv din cauza pandemiei

- Advertisement -

103 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia și 105 ani de la intrarea României în Primul Război Mondial s-au împlinit pe 1 Decembrie 2021, iar zeci de oficialități, precum și peste o sută de slătineni, au participat la manifestările organizate de reprezentanții Garnizoanei și Primăriei municipiului Slatina. Bineînțeles, totul în contextul actual al stării de alertă din cauza pandemiei COVID-19, adică cu distanțare fizică și purtarea obligatorie a măștii de protecție.

Și în acest an activitățile dedicate Unirii de la 1918 și Zilei Naționale a României s-au desfășurat miercuri la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe bulevardul cu același nume din Slatina și au debutat în jurul orei 10:00.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat prefectul de Olt Florin Homorean, ministrul Agriculturii, deputatul PSD de Olt Adrian Chesnoiu, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, vicepreședinții aceleiași instituții, Emil Moț, primarul Slatinei, Gigi Vîlceleanu, viceprimarul municipiului, Liviu Voiculescu, senator și președinte al PNL Olt, deputații social democrați Marius Iancu, Emil Albotă, Cătălin Grecu, Florin Barbu, precum și șefi ai instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale din teritoriu, conducerea româno-americană de la Baza NATO de la Deveselu, reprezentanți ai Asociației Veteranilor de Război din județ, dar și ai unor partide politice.

Manifestările prilejuite de această zi au început cu onorul dat de prefectul Homorean gărzii de onoare, momentul fiind urmat de slujba oficiată de un sobor de preoți al Episcopiei Slatinei și Romanaților. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a fost cel care a rostit apoi și o scurtă alocuțiune despre semnificația Zilei României, momentul fiind urmat de depunerea de coroane și jerbe de flori la statuia domnitorului Cuza, pe fundal răsunând cântecele patriotice interpretate de fanfara de estradă Lyra Band a Primăriei Slatina. Din păcate, din cauza pandemiei de Coronavirus, evenimentul nu s-a bucurat și de obișnuita defilare a gărzii de onoare, alcătuită din jandarmi și pompieri, și în cadrul căreia până acum doi ani puteam vedea și tehnica din dotarea instituțiilor MAI oltene.

Mesaje din partea autorităților prezente

O parte dintre autoritățile prezente la manifestările dedicate împlinirii a 103 ani de la Marea Unirea, desfășurate în Slatina, au avut de adresat și câteva urări tuturor oltenilor.

„Este o zi specială, Ziua Națională a românilor. Le urez tuturor «La mulți ani!», să ne dea Dumnezeu credință și speranță că vom trece peste această perioadă grea cu multe încercări din toate punctele de vedere”, a declarat Marius Oprescu, președintele CJ Olt.

Emil Moț, primarul municipiului Slatina, a avut la rândul său de adresat un mesaj pentru slătineni, și nu numai: „Le transmit slătinenilor noștri și tuturor românilor, oriunde se află, și țării noastre, România, un sincer «La mulți ani!». Sunt 103 ani, este al doilea an în care ținem această ceremonie în condiții de pandemie și sper din tot sufletul ca anul viitor să ținem ceremoniile de la Slatina, cu aproximativ toți slătinenii noștri”.

Și prefectul Florin Homorean a avut cuvinte frumoase de spus la ceas de sărbătoare. „Este cea mai importantă zi pentru noi ca români. Din păcate, și în acest an a trebuit să o celebrăm în condiții pandemice. Este pentru a doua oară când celebrăm Ziua Națională a României sub auspiciul pandemiei COVID-19. Le doresc românilor să se bucure de această zi, o zi însorită, o zi de 1 Decembrie, și să trecem cu bine peste acesată perioadă. Să ne vedem în condiții normale cât mai curând posibil”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

 

 

 

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți