Ministrul Chesnoiu, întâlnire cu reprezentanții din industria alimentară și din industria de morărit, panificație și produse făinoase

Adrian Chesnoiu, ministru al Agriculturii și deputat PSD de Olt, a avut joi o întâlnire cu reprezentanții Romalimenta – Federația Patronatelor din Industria Alimentară și ai ROMPAN – Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase. În cadrul întrevederii, reprezentanții patronatelor i-au prezentat ministrului Agriculturii și Dezvoltare Rurale dificultățile cu care se confruntă industria de morărit, panificație şi produse făinoase din România în ultima perioadă.

Potrivit unui comunicat remis de MADR, discuțiile au pornit de la o analiză amănunțită ce ia în calcul faptul că problemele au început din anul 2020 când, din cauza pandemiei SARS-COV2, a restricțiilor de circulație, a întreruperilor multor activități, în special HORECA, şi desfășurarea activității școlare online, producția şi vânzările din sectorul de morărit-panificație au înregistrat scăderi însemnate. „Având în vedere că prețurile la energia electrică, gazele naturale și combustibili au cunoscut creșteri semnificative care au impact asupra industriei de morărit, panificație şi produse făinoase, reprezentanții patronatelor au făcut câteva propuneri menite să atenueze șocul acestor scumpiri şi să permită populației accesul la produsele de panificație”, se arată în comunicat.

„Subvenția pentru tona de grâu procesată este una dintre măsurile pe termen scurt pe care vreau să le analizez împreună cu echipa din Minister. Pornind de la capacitățile de stocare a grâului de care dispunem în acest moment, la nivel de țară, este deosebit de important ca în viitor producția de grâu să fie mutată în depozite. România produce grâu, suntem recunoscuți la nivelul întregii Uniuni Europene, noi trebuie să avem în vedere încurajarea procesării și chiar direcționarea acesteia către unitățile zootehnice. Să nu pierdem din vedere că industria de morărit și panificație în țara noastră este una performantă, este însă nevoie și de echipamente moderne pentru că retehnologizarea fabricilor trebuie să fie făcută periodic”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcțiilor pentru salariații din sectorul morărit, panificație și produse făinoase, constituit ca un program pilot pentru lucrătorii din sectorul agricol, pescuit și industria alimentară a fost o altă măsură pe care reprezentanții patronatelor au propus-o în cadrul discuției cu ministrul Agriculturii, deputatul PSD de Olt. „Trebuie să avem grijă de locurile de muncă în agricultură și industrie alimentară, să oferim salarii atractive lucrătorilor din acest sector, astfel încât să asigurăm venituri decente oamenilor, dar și stabilitate sectorului. Există deja un proiect de lege depus în Parlament, la care am lucrat împreună cu colegii mei parlamentari, prin care ne dorim să oferim facilități fiscale celor care angajează în agricultură, industrie alimentară, silvicultură și piscicultură, pe modelul celor aplicate în domeniul construcțiilor”, a adăugat parlamentarul social democrat.

La finalul întrevederii, ministrul Chesnoiu i-a asigurat pe reprezentanții patronatelor din industria alimentară și industria de morărit, panificație şi produse făinoase că pot conta pe întreaga disponibilitate de colaborare a echipei sale pentru a servi interesele fermierilor români.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<