19.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Percheziție la Slatina într-un dosar privind nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor și contrabandă calificată

- Advertisement -

UPDATE: În urma celor peste o sută de descinderi desfășurate joi în 36 de județe și Capitală, s-au ridicat 88 de arme neletale, din categoria armelor supuse autorizării.

„În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea indisponibilizării, 53 de arme lungi neletale, de tir sportiv, cu aer comprimat, de diferite calibre, 10 pistoale de tir sportiv, cu aer comprimat, de diferite calibre, 22 de pistoale de autoapărare, cu gaze, de calibrul 9 milimetri, 28 de arme de tip airsoft, un pistol de semnalizare, supus autorizării, 2 arme lungi cu proiectile din cauciuc, o armă lungă confecționată artizanal, 2 arbalete supuse notificării, 2 cartușe letale, 43 de articole pirotehnice, precum și 211 pachete de țigarete, susceptibile a proveni din contrabandă. Armele ridicate vor fi supuse unei constatări criminalistice balistice, în vederea stabilirii categoriei din care fac parte”, au transmis reprezentanții IGPR.

Știrea inițială: Polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a Inspectoratului General al Poliției Române, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2 București, efectuează joi dimineața 103 percheziții domiciliare în municipiul București și 36 de județe, printre care și Olt, într-un dosar penal întocmit pentru infracțiunea de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor și contrabandă calificată.

Scopul descinderilor a fost indisponibilizarea unor arme introduse ilegal în țară și, potrivit lui Ionuț Vasiloaica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Olt , în județ fiind una singură din totalul celor peste o sută, în municipiul Slatina. Aceeași sursă mai spune că în urma desfășurării percheziției nu s-a găsit nimic.

Potrivit unui comunicat remis de Poliția Română, acțiunea vizează creșterea gradului de siguranță și scoaterea din circuitul ilegal a unor arme de foc, scurte și lungi, care ar fi fost introduse pe teritoriul României, prin intermediul unor firme de curierat rapid.

„În perioada iulie – noiembrie 2021, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au documentat activitatea infracțională a unei persoane juridice, cu sediul în Ungaria, care, prin intermediul unui site web, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării și diferite tipuri de muniție aferente acestora, fără a respecta condițiile de procurare, prevăzute de Legea 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor. Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat prin plasarea de comenzi către magazinul online, iar, din depozitul situat pe teritoriul Ungariei, ar fi fost livrate armele și munițiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat, care introduc bunurile în țară, fără a declara acest fapt autorităților vamale și fără a îndeplini condițiile solicitate de legislația națională în acest domeniu. După introducerea pe teritoriul României a armelor și a munițiilor, livrarea către cumpărătorul final s-ar fi realizat prin interpunerea altor firme de curierat rapid”, spun anchetatorii.

În activitățile de joi sunt angrenați peste 300 de polițiști specializați în cercetarea infracțiunilor la regimul armelor și al munițiilor din cadrul structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminaliști și luptători de intervenție și acțiuni speciale.

Pe lângă județul Olt și Capitală, descinderi se mai desfășoară în județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți