Sediul Muzeului Județean Olt este joi, 16 decembrie, cu începere de la ora 13:00, gazdă a vernisajului expoziției etnografice „Obiceiuri și tradiții de iarnă”. Cum știm cu toții, sărbătorile din ciclul Anului Nou durează 12 zile și constituie o perioadă încărcată de evenimente la care participă întreaga colectivitate. Asta vor să arate prin această expoziție și reprezentanții instituției culturale, spunând totodată că acest ciclu sărbătoresc tradițional este considerat a fi cel mai important, marcând solstițiul de iarnă.
„În cadrul sărbătorilor incluse în această perioadă, respectiv Crăciunul, Anul Nou, Sfântul Ion și Boboteaza sunt performate o serie de obiceiuri și practici magice simbolizând moartea, renașterea și reînnoirea naturii. Toate aceste sărbători se caracterizează prin bucuria nașterii lui Isus și speranța într-un An Nou mai bun. Cu ajutorul exponatelor folosite (piese de port popular, textile de interior, țesături, etc.) am reconstituit secvențe ceremoniale specifice obiceiurilor tradiționale de iarnă practicate pe teritoriul județului nostru, începând cu ziua de Ignat până la Bobotează”, a declarat Claudia Balaș, șef al Secției Etnografie a Muzeului Județean Olt.
Potrivit organizatorilor, în demersul cultural al instituției culturale mai sunt implicați elevi și profesori de la licee tehnologice din județul Olt, precum Liceul Tehnologic „P. S. Aurelian” Slatina și Liceul Tehnologic Nr. 1 Balș, și câteva unități comerciale din Slatina, care vor avea la expoziția etnografic „Obiceiuri și tradiții de iarnă” o prezentare gastronomică de preparate tradiționale oltenești „ca pe vremea bunicii”.
Având în vedere restricțiile impuse de pandemie, accesul în Muzeul Județean Olt și implicit participarea la eveniment se face în baza certificatului verde (care dovedește vaccinarea sau trecerea prin boală) sau un test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 ore și cu respectarea regulilor de distanțare socială în vigoare.