10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Sindicaliști de la ALRO Slatina și colegi de la Galați și Tulcea și-au strigat nemulțumirile la un protest organizat în fața Prefecturii Olt

- Advertisement -

Miting de amploare în după-amiaza zilei de joi în fața Prefecturii Olt, organizat de sindicaliștii ALRO Slatina împotriva deciziei luate de Consiliul de Administrație al uzinii de aluminiu de a închide trei hale de electroliză din cinci, scopul protestului fiind acela de a se găsi soluții pentru a se reglementa problemele existente de pe piața energiei, contextul fiind creșterea prețului la gaze și energia electrică.

Peste 400 de persoane s-au strâns pe platoul din fața Instituției Prefectului, printre care și colegi de la alte societăți de pe platforma industrială a Slatinei – Altur, Prysmian, TMK Artrom, sindicaliști de la întreprinderi din Galați și Tulcea, dar și membri ai altor sindicate, strigându-și nemulțumirile referitor la reducerea activității de producție a aluminiului primar la uzina de aluminiu ALRO.

Sindicalistului Constantin Popescu, președintele Liber Aluministul, a fost cel care a ținut discursul din deschiderea protestului.

„Situația este neschimbată, nu am primit niciun răspuns, câțiva colegi de-ai noștri au fost la ministrul Energiei astăzi. Promite că dă energie, dar nu are de unde să dea. După cum știți, nu vom avea de unde să luăm energie, iar noi vom începe să închidem. Și închidem la greu. Avem aici (pe platoul din fața Prefecturii Olt n.r.) și colegi din țară, avem de la Galați, de la Tulcea, Prysmian, inclusiv de la țevi, toți sunt, astăzi (joi, 6 ianuarie n.r.), alături. Am avut o întâlnire cu ministrul Energiei, zilele trecute, și mi-a spus că nu poate să ne ajute, iar colegii astăzi.  I-au tot aburit că ne dau energie, dar nu au de unde să ne dea”, a declarat Popescu.

Deși conducerea fabricii nu anunță momentan concedieri în rândul angajaților, sindicaliștii spun că odată cu închiderea celor trei hale de electroliză ar urma să intre în șomaj tehnic, iar mai apoi să rămână fără locuri de muncă, peste 1.500 de oameni.

Protestele vor continua și la București, spune Cristel Ioțu, liderul Filialei Olt a Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, care a ținut să adauge și faptul că situația este una dramatică.

„De săptămâna trecută, de când am făcut acel miting de protest prin care trăgeam un semnal de alarmă, iată că nu s-a întâmplat nimic! Noi ne ținem de calendarul nostru de proteste, venim astăzi la reprezentanții Guvernului din teritoriu, respectiv instituția prefectului, și cerem să nu transformăm Slatina în Valea Jiului. Situația este dramatică, pentru că această concediere, această închidere pe fondul scumpirii energiei electrice, tot ce înseamnă colosul ALRO, trage în jos un număr de 35.000 – 40.000 de salariați, vorbim de ceea ce intră în ALRO și ce iese din ALRO, aici mă refer la produsele din aluminiu, plus serviciile conexe, transportul, atât rutier, cât și feroviar, cât și celelalte servicii. Situația este dificilă. La acest moment, suntem într-un vid legislativ. În opinia noastră, doar plafonarea prețurilor și intervenția Legislativului în ceea ce înseamnă reglementarea pieței, prin acest ANRE, care se pare că și-a demonstrat limitele, ar aduce o îmbunătățire. Nu avem o soluție clară, iar drumul nostru se îndreaptă la București. Guvernanții să se aștepte la un număr mare de manifestanți, de lucrători care își strigă neajunsurile și doresc să muncească, nu să închidem tot ce înseamnă industrie. Cartel Alfa sprijină această acțiune, cu colegii din țară. Vor fi proteste în țară, și la Azo Mureș. Avem la acest moment două posibilități: deschiderea reactorului 4 de la Nuclear Electric și deschiderea termocentralei de la Iernut”, a declarat Ioțu.

Și sindicalistul Ioan Popa, președintele Liber Alro, a luat cuvântul, spunând că joi, 6 decembrie, chiar a avut o discuție cu Virgil Popescu, ministrul Energiei, care le-a transmis că la finele anului s-a adoptat o ordonanță prin care marii consumatori de energie, inclusiv ALRO, pot încheia contracte direct cu producătorul.

„Ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o discuție de o jumătate de oră, ne-a explicat următoarele: Noi am plecat cu un gând la dânsul, dar puțin ne-a dezumflat. De ce? Ne-a spus că pe 31 decembrie s-a publicat în Monitorul Oficial o Ordonanță prin care se spune că marii consumatori de energie, prin care ne numărăm și noi, pot încheia contracte direct cu producătorul, minimum 40 la sută din capacitatea lor de producție a României. Ne-a dezumflat spre bine. Noi voiam să-i cerem să facă demersuri pentru rezolvarea situației. Nu că promisiune, ci problema este rezolvată! Totodată, s-a acordat sprijin de stat la Alro Slatina și la Azo Mureș, iar pe o perioadă de doi ani nu se poate face nicio disponibilizare, nu pot da niciun muncitor afară. În caz contrar, banii vor fi returnați. Ajutoarele se dau doar dacă se respectă aceste principii. Atunci ce să spunem noi la București sau Guvernului!? Atunci totul rămâne pe seama conducerii societății de a demara direct negocieri cu producător, să încheie contract pe termen lung. Ministrul ne-a mai spus că reactorul nuclear Electrica, de stat, are disponibilizarea de a da o parte din energie, iar pentru 2023 se pot încheia de acum contracte cu Nuclear Electrica, la prețuri rezonabile. Rolul nostru este ca oamenii să-și păstreze locul de muncă și că luni va începe din nou negocierea Contractului de muncă. Să obținem ceva și pentru angajați”, a spus Popa, liderul sindicatului Liber Alro.

Prefectul de Olt Florin Homorean, împreună cu subprefectul Cosmin Floreanu, au ieșit să stea de vorbă cu protestarii, ulterior reprezentanți ai acestora urcând în sediul Prefecturii pentru negocieri, păsurile sindicaliștilor urmând a fi auzit și la Centru, de reprezentanții Guvernului României.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a și făcut o scurtă declarație de presă referitor la ceea ce se întâmplă la ALRO. „Am avut o întâlnire cu managerii companiei pe 17 decembrie, am luat act de protestul anterior organizat de sindicatele de pe platforma industrială Slatina, am colectat memoriile care se refereau la scumpirea energiei și absența energiei din piață care să permită o producție competitivă a aluminiului, am comunicat aceste doleanțe către Guvern. În decembrie s-a emis o Ordonanță de urgență a Guvernului Românei care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie ce aduce reglementări noi în piața energiei. Astfel, se permite încheierea de contracte bilaterale între marii consumatori și producătorii de energie, în speranța că vor putea beneficia de prețuri mai mici față de cele care sunt practicate pe piața energiei. (…) Suntem membri ai UE și nu putem  să reglementăm un domeniu după bunul nostru plac, trebuie să respectăm directivele UE, iar Ordonanța din decembrie a transpus în legislația națională o directivă care asigură astfel de acorduri bilaterale. Actul normativ permite managerilor uzinei să contacteze direct producătorii de energie fără a fi obligați să ia energie doar din piață. Este o piață liberă, nu pot să spun dacă există energie suficientă pe piață”, a declarat prefectul de Olt Homorean.

Protestul a fost unul pașnic, fiind aprobat pentru a se desfășura joi, în intervalul orar 15:00 – 17:00, ordinea și siguranța publică fiind asigurată de polițiști și jandarmi.

Acesta este al doilea protest al sindicaliștilor ALRO, în urmă cu o săptămână alți aproape 400 de oameni participând la un miting ce a avut loc în fața uzinii de aluminiu de pe platforma industrială a Slatinei.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți