14.7 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

A început să se închidă Hala 9 de electroliză de la ALRO Slatina. Funcționa din anul 1965

- Advertisement -

Conducerea ALRO Slatina transmitea recent investitorilor, dar și simplilor oameni, că în contextul situației excepționale de pe piețele de energie și gaze, Consiliul de Administrație a adoptat la finele anului trecut programul de producție pe anul 2022. Iar decizia luată a fost ca acesta să se diminueze. Două hale de electroliză din cele cinci ar mai urma să producă aluminiu primar, iar prima dintre cele trei a început de marți, 11 ianuarie, să fie închisă.

Este vorba despre Hala 9, ce funcționa din anul 1965 și în cadrul căreia în ultimele aproape șase decenii și-au desfășurat activitatea sute, chiar mii de muncitori. La aflarea veștii, Constantin Popescu, președintele sindicatului Liber Aluministul din cadrul fabricii de aluminiu de pe platforma industrială a municipiului Slatina, a declarat că îl încearcă un sentiment de ură având în vedere că hala funcționa de zeci de ani.

„Activitatea de producție a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la doua hale, cu implementarea de măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile de pe piețele de energie vor reveni la normal”, a fost decizia luată de CA al ALRO Slatina în data de 27 decembrie.

Iar de atunci și până acum, sute de membri ai mai multor sindicate, în sprijinul cărora au venit chiar și colegi de la Galați și Tulcea, dar și muncitori ai mai multor societăți slătinene ce vor fi afectate de închiderea halelor de la ALRO, au parte la două proteste, organizate cu scopul de a se găsi soluții pentru a nu se întâmpla aceste lucruri. Unul dintre ele a fost pe 30 decembrie 2021 în fața întreprinderii de la ieșirea din Slatina spre Pitești, iar celălalt, ce a avut loc de Bobotează, a fost în fața Prefecturii Olt. Ca urmare a reducerii activității de producție a aluminiului primar, prin închiderea a trei hale de electroliză de la fabrica ALRO, sindicaliștii spun că peste 1.500 de angajați vor intra în șomaj tehnic, iar mai apoi aceștia ar urma să își piardă definitiv locurile de muncă. Însă, deocamdată, conducerea uzinei de aluminiu spune că nu vor fi făcute concedieri în rândul muncitorilor.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți