Poliţiştii Serviciului Rutier Olt şi cei ai structurilor rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, au acționat în dimineața zilei de luni pe principalele drumuri publice din județ, pentru verificarea respectării măsurilor privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în mijloacele de transport în comun. S-au constatat zeci de infracțiuni, fiind date peste 60 de amenzi, zece dintre acestea fiind pentru nerespectarea măsurilor inviduală de protecție sanitară. Pentru că erau într-o stare avansată de ebrietate, cinci conducători auto au rămas pietoni pentru perioada următoare, fiindu-le reținute permisele.
„Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 61 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 27.495 de lei. Din totalul sancțiunilor aplicate, 11 sancțiuni au fost pentru nepurtarea măștii de protecție”, se arată într-un comunicat remis de IPJ Olt. Sunt cinci șoferi care au rămas fără permisul de conducere pentru consum de alcool, fiind retrase și cinci certificate de înmatriculare.
În cadrul acțiunii pentru verificarea legalității transportului de persoane în comun, desfășurată între orele 06:30 – 09:30, a fost depistat și un șofer care conducea un microbuz pe ruta Drăgănești Olt – Caracal, fără a deține permis corespunzător categoriei. Pe numele său, polițiștii au întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, respectiv prezentarea unui permis necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul. Bărbatul avea permis auto tip B, însă pentru că se afla la volanul unui mijloc de transport de 8 plus 1 locuri avea nevoie de un permis de conducere tip D.
Acțiunea rutieriștilor din cadrul Poliției Olt a vizat verificarea legalității transporturilor rutiere publice de persoane, în perioada stării de alertă, prin: respectarea Legii 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului de persoane, precum si pasagerii acestora; deţinerea documentelor necesare efectuării transportului public de persoane de către operatorul de transport şi de conducătorul auto; verificarea respectării traseului şi a graficului de circulaţie cu opririle aferente; respectarea capacităţii maxime de încărcare ale autovehiculelor de transport persoane, avându-se în vedere situaţiile în care persoanele sunt transportate în picioare; verificarea respectării numărului maxim de locuri pe scaune prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, faţă de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, după caz; testarea alcoolscop a tuturor conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport.