2.3 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Centrul de Evaluare și Tratament Antiviral pentru pacienții COVID, funcțional în Blocul Medicală al SJU Slatina

- Advertisement -

Sala de ședințe a Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Slatina a găzduit miercuri după-amiază o conferință de presă organizată cu prilejul operaționalizării Centrului de Evaluare și Tratament Antiviral (CEVTA), acesta funcționând, deocamdată, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 16:00, la etajul I al Blocului Medicală, secția din cadrul unității sanitare destinată pacienților confirmați cu COVID-19. Nici nu se deschisese bine că la centru deja s-a prezentat o persoană diagnosticată cu noul Coronavirus.

Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2  se vor putea prezenta în Centrul de Evaluare și Tratament Antiviral fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test RealTime-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat. CEVTA are rolul de a degreva SJU Slatina și de a preîntâmpina cazurile severe provocate de virusul SARS-CoV-2 a spus Angela Nicolae, managerul unității medicale, ce a adăugat că pacienții pozitivi la Coronavirus vor fi evaluați de un medic infecționist și un doctor internist de Medicină Internă, la centru fiind relocat și personal mediu.

„Centrul de Evaluare și Tratament Antiviral înființat în cadrul Spitalului Slatina este operațional începând de astăzi (miercuri n.r.). El este înființat cu scopul de a reduce presiunea pe unititatea sanitară, dar și pentru a determina pacientul să se prezinte la spital de la primele simptome pentru a evita spitalizarea sau evoluția severă a bolii. Pacineții confirmați cu SARS-CoV-2 în urma unui test antigen rapid sau PCR se pot prezenta în acest centru, fără bilet de trimitere, pentru evaluare și pentru a primi tratament antiviral gratuit, indiferent de statutul de asigurat sau nu. Pacineții simptomatici vor fi îndrumați de medicii de familie sau redirecționați de la Urgențe către acest centru. Aici se pot prezenta doar pacienții cu un rezultat pozitiv, iar la nivelul centrului va avea loc: evaluarea clinică a pacientului, evaluare puls, saturație, tensiune, greutate, identificarea factorilor de risc, evalurea afecțiunilor anterioare, interpetarea rezultatelor de laborator și cele imagistice”, a transmis Angela Nicolae.

După ce medicul de specialitate infecționist va prescrie tratamentul antiviral, eliberat gratuit din farmacia SJU Slatina, pacientul pozitiv la COVID-19 îl va lua și va pleca acasă, unde îl va urma.

„Medicul va prescrie apoi tratamentul antiviral, în funcție de pacient. Tratamentul antiviral cu administrare orală va fi prescris de medicul infecționist și este eliberat din famacia cu circuit închis a spitalului nostru. Avem stocuri de Favipiravir, antiviral care poate fi adminsitrat. Pacientul va pleca cu tratamentul gratuit pentru a-l urma acasă. În funcție de stocurile existente, în centrul nostru se pot administra și anticorpi monoclonali, care se administrează perfuzabil”, a mai spus managerul spitalului slătinean.

Despre modul de funcționare a acestui centru destinat pacienților confirmați cu virusul SARS-CoV-2 au dat detalii și ceilalți doi medici din cadrul SJU Slatina, prezenți la conferință, și anume epidemiologul Cătălin Pătru și directorul medical Radu Ene.

Pe lângă CEVTA de la cea mai mare unitate medicală din județ, în Olt urmează a mai funcționa alte trei astfel de centre, unul fiind pe lângă Spitalul Municipal Caracal și două pe lângă spitalele orășenești din orașele Balș și Corabia.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți