10.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Polițiștii olteni, prezenți în zeci de unități de învățământ. Noțiunea de violență în școală, explicată elevilor și dascălilor

- Advertisement -

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară Olt, împreună cu polițiștii de ordine publică și proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, și-au propus ca, timp de o lună, să fie prezenți printre elevii din cadrul tuturor unităților de învățământ din județ, pentru desfășurarea de activități educativ-preventive. Oamenii legii au fost deja prezenți, până acum, în zeci de instituții de învățământ oltene, explicându-le cursanților și profesorilor noțiunea de violență în școală.

„Scopul activităților din perioada 26 ianuarie – 24 februarie este acela de a promova ideea de educare a copiilor în armonie, solidaritate și respect, în contextul celebrării zilei de 30 ianuarie, respectiv Ziua Internațională pentru nonviolență în școală, al cărei mesaj trebuie să dureze și să se manifeste în fiecare zi. Astfel, până în prezent, polițiștii au fost prezenți în 42 de unități de învățământ, din județul Olt, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, unde au participat peste 1.800 de elevi și peste 200 de cadre didactice”, se arată într-un comunicat remis de IPJ.

Sursa citată arată că activitățile au constat în explicarea noţiunii de violenţă în şcoală, care reprezintă orice formă de manifestare a unor comportamente precum: exprimare inadecvată sau jignitoare, cum ar fi: poreclire, tachinare, ironizare, imitare, ameninţare, hărţuire; bruscare, împingere, lovire, rănire; comportament care intră sub incidenţa legii (vandalism – provocarea de stricăciuni cu bună ştiinţă); comportament şcolar neadecvat: întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în şcoală şi orice alt comportament care contravine flagrant regulamentului şcolar în vigoare.

Prin  exemple de situaţii concrete, poliţiştii au dorit să convingă elevii că atitudinea face de cele mai multe ori diferenţa între libertate şi delincvenţă, iar toleranţa şi comunicarea sunt soluţii mult mai eficiente de ieşire dintr-o situaţie problematică.

„Transmiterea informaţiilor s-a realizat și sub formă de expunere şi prezentare, iar tinerii au vizionat imagini video educative menite să întărească veridicitatea informaţiilor transmise, în principal sub forma unor recomandări preventive. În acest sens, prevenirea violenței în unitățile de învățământ, siguranța elevilor și a cadrelor didactice, reprezintă o prioritate pentru polițiștii, în special pentru polițiștii Biroului Siguranță Școlară, care se află permanent alături de copii și dascăli”, se mai arată în comunicat.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți