Polițiștii Biroului Siguranță Școlară Olt, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Olt și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Olt, demarează de duminică un proiect de prevenire a violenței în școli, în rândul elevilor de gimnaziu din cadrul a patru unități de învățământ din județ, și anume două din municipiul Slatina, una din municipiul Caracal și una din comuna Găneasa.
Motivul este acela de a celebra Ziua Internațională pentru nonviolență în școală, marcată anual pe 30 ianuarie, dar și pentru a preîntâmpina și dezarma comportamentele violente în unitățile de învățământ, la nivel național, a fost realizat de Direcția Siguranță Școlară a Inspectoratului General al Poliției Române, Proiectul pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar.
„Acest proiect are ca principal scop eficientizarea modului de acțiune în domeniul prevenirii violenței fizice și psihologice – bullying. Totodată, proiectul se adresează și cadrelor didactice, în special a celor care fac parte din comisiile școlare de prevenire și eliminare a violenței, precum și a profesorilor care îndeplinesc funcția de diriginte, având drept scop intervenția coordonată si integrată în vederea creșterii eficienței activității de prevenire și combatere a fenomenului infracțional în incinta unității de învățământ”, se arată într-un comunicat remis de Inspectoratul de Poliție Județean Olt.
În cele patru unități de învățământ oltene participante la proiect, respectiv Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu”, Liceul cu Program Sportiv Slatina, Școala Gimnazială Găneasa șiLiceul Tehnologic „Constin Filipescu” Caracal, se va desfășura și un concurs pe tema „Prevenirea violenței – bullying”, care va consta în elaborarea, de elevi, a unui afiș (format 100 centimetri x 70 centimetri) și a unui clip video de maxim 3 minute, care să transmită mesaje de descurajare a violenței fizice sau psihologice (bullying).
„Concursul se adresează tuturor elevilor de gimnaziu din școlile participante, materialele realizate fiind rezultatul întregului colectiv de elevi, coordonați în acest scop de profesorii diriginți. La nivelul fiecărei unități școlare va fi desemnat un material câștigător, în baza votului exprimat de elevii școlii”, se mai arată în comunicatul IPJ.
Ulterior, la data de 1 martie, va fi desemnată câștigătoare, o singură școală, din cele patru implicate la nivelul județului Olt, în baza votului reprezentanților instituțiilor partenere în proiect. „Școala desemnată câștigătoare va fi înscrisă la o etapă de selecție, la nivel național, unde câștigătorii vor fi desemnați la data de 25 martie 2022”, mai transmite Poliția Olt.
Potrivit aceleiași surse, activitățile desfășurate în perioada de derulare a proiectelor urmând a fi aduse la cunoștința publicului, pentru susținerea și încurajarea copiilor într-un demers frumos, candid, veritabil al vârstei lor, prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă.