15.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Sindicaliștii ALRO Slatina, un nou protest în fața Prefecturii Olt

- Advertisement -

Membrii Sindicatului Liber Aluministul din cadrul ALRO Slatina anunță organizarea unui nou protest în fața Prefecturii Olt. Mitingul va avea loc joi, în intervalul orar 15:00 – 17:00, și potrivit lui Constantin Popescu, președintele sindicatului, acesta este „împotriva mafiei din energie și gaze, responsabilă împreună cu Guvernul Ludovic Orban și Guvernul Vasile Cîțu de falimentarea industriei românești, de măcelul asupra populației prin emiterea de facturi exorbitante”.

„Vom merge până la capăt în a proteja industria din România, populația, școlile, bisericile, instituțiile și localitățile din România care sunt supuse unor presiuni din ce în ce mai mari de speculanții din energie și amenințate cu falimentul. Dacă acest guvern guvernează împotriva poporului român și a României să plece cât mai repede posibil. Nu reducerea TVA-ului la alimente, nu plafonarea prețului la alimente, nu subvențiile la gaze și energie, sunt soluțiile pentru rezolvarea crizei energetice din România, ci anularea contractelor de vânzare a energiei electrice și a gazelor naturale către intermediari, care au fost încheiate în condiții dubioase, netransparente și fără competitori la licitații ceea ce ne fac să credem că aceste contracte sunt totalmente ilegale”, se arată într-un comunicat de presă semnat de liderul Sindicatului Liber Aluministul.

Sindicaliștii sunt convinși că subminarea economiei naționale și sărăcirea populației sunt acte premeditate cu mult înainte, iar cei vinovați trebuie să răspundă.

„Nu se poate ca ministrul Energiei Virgil Popescu acest «Ali Baba» al României să dispună după bunul plac de energia electrică și gazele naturale ale României. Solicităm ca acest călău al industriei și populației să-și dea demisia astăzi,  iar organele abilitate ale statului să oprească jaful și dezmembrarea acestei țări și nații. Suntem responsabili cu toții de ceea ce se întâmplă, iar tăcerea nu-și mai are locul. Dreptatea și adevărul trebuie să triumfe în fața trădării și minciunii. Rugăm Justiția să-și facă datoria și să audă strigătul de disperare al poporului român. Jos corupții din Guvern! Dreptate poporului român!”, mai declară sindicalistul Constantin Popescu.

Decizia luată de Consiliul de Administrație al fabricii de aluminiu de pe platforma industrială a SLatinei, de a închide trei hale de electroliză din cinci, astfel fiind redusă activitatea de producție a aluminiului primar urmare a creșterii prețului la energie și gaze, este motivul pentru care sute de angajați au participat până acum la protestele ce au avut loc la Slatina și București. Acesta ar fi al cincilea, după cele din fața întreprinderii ALRO Slatina, Prefecturii Olt, Ministerului Energiei și Guvernului Românei. Sindicaliștii spun că odată cu închiderea acestor hale, două dintre ele, cele cu numărul 8 și 9, orpindu-și deja activitatea, peste 1.500 de angajați intră în șomaj tehnic, iar mai apoi riscă să-și piardă locurile de muncă. Însă, conducerea uzinii de aluminiu transmitea la finele anului trecut că, deocamdată, nu vor avea loc disponibilizări.

ALRO avea să anunțe luni, 31 decembrie, printr-un comunicat de presă, că managementul companiei se concentrează pe găsirea de soluții pentru a restabili producția de aluminiu electrolitic la nivelul anului 2021, începând cu anul 2023, sub rezerva prețurilor la energie de pe piață. „Căutăm în mod activ soluții pentru a asigura nevoile de energie pentru 2023 pentru toate cele cinci hale de electroliză și, astfel, să ne păstrăm caracteristica de integrare pe verticală a afacerii noastre, deoarece credem că integrarea va rămâne pe termen lung unul dintre principalele avantaje ale modelului nostru de afaceri. Pe baza estimărilor noastre actuale, costurile de repornire pentru fiecare hală de electroliză pot fi în intervalul 10-12 milioane USD, în funcție de prețurile materiilor prime la acel moment și de perioada scursă din momentul plasării lor în conservare”, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al fabricii slătinene.

Foto: Sindicaliștii Liber Aluministul la protestul organizat în ianuarie, în fața Ministerului Energiei

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți