14.1 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Opt persoane angajate la negru, depistate de Inspecția Muncii la societăți din Slatina și Spineni

- Advertisement -

Inspectorii de muncă au continuat și în prima lună acestui an controalele la angajatorii din județ, iar în urma acestora au identificat opt persoane care desfășurau muncă nedeclarată la cinci angajatori din municipiul Slatina și comuna Spineni.

Cei mai mulți municitori la negru erau la un angajator cu domeniu de activitate publicitate din Slatina, care a primit 60.000 de lei amendă pentru cele trei persoane găsite fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. Alte două persone care prestau muncă nedeclarată au fost depistate la o societate slătineană cu obiect de activitate comerț, ce a fost sancționată contravențional cu 40.000 de lei.

O persoană primită la muncă în perioada în care avea contractul individual de muncă suspendat, era la angajator din municipiul Slatina, cu domeniu de activitate industria construcțiilor metalice și a primit 20.000 de lei, iar o persoană fără a avea încheiat contract individual de muncă a fost identificată de Inspecția Muncii Olt și la un angajator din comuna Spineni, obiectul de activitate fiind comerț, amenda aplicată acestuia fiind tot de 20.000 de lei. Totodată, pentru o persoană primită la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului de muncă cu timp parțial, un angajator din Slatina, cu domeniu de activitate taximetrie, a fost sancționat cu 10.000 de lei.

În luna ianuarie 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat în total 191 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma acestora, s-au identificat 188 de deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 79 de sancțiuni, din care 72 avertismente și șapte amenzi în valoare totală de 163.000 lei, cele mai multe fiind pentru cei cinci angajatori care avea opt muncitori la negru, cuantumul contravențiilor aplicate fiind de 150.000 de lei.

Cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii de muncă în timpul verificărilor au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți