7.6 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Sindicaliștii ALRO Slatina, patru zile de proteste în Capitală. 60% din capacitatea de producție închisă, odată cu oprirea Halei 7

- Advertisement -

Membri mai multor sindicate ale uzinei de aluminiu de pe platforma industrială a municipiului Slatina anunță noi proteste la București. Mitingurile sunt programate a avea loc în fața Guvernului României timp de patru zile, între 14 – 17 februarie, în intervalul orar 11:00 – 13:00. Sindicaliștii ALRO spun că Halele de electroliză 8 și 9 ale fabricii de aluminiu deja au fost închise, continuând și închiderea Halei 7, lucru ce va duce la închiderea a 60% din capacitatea de producție a aluminiului primar. Adică, vor rămâne funcționale doar două hale din cinci.

„La ALRO au fost închise deja două hale de electroliză, respectiv Hala 8 și Hala 9, iar începând de astăzi (miercuri n.r.), 9 februarie, se va continua cu oprirea Halei 7 de electroliză, fapt ce reprezintă închiderea a 60% din capacitatea de producție, din cinci hale rămânând funcționale doar două. Urmează ca sute de angajați să fie trimiși în șomaj tehnic și mii de angajați ce depind direct sau indirect de ALRO Slatina să rămână fără locuri de muncă. Atenție Guvern! Economia României va intra în colaps total! Fără industrie populația țării va fi paralizată/distrusă, iar vina vă va aparține în totalitate! Treziți-vă la realitate, deja este prea târziu!”, se arată într-un comunicat de presă remis de membrii sindicatelor.

Reprezentanți ai Sindicatului Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, afiliate la Federația Națională Sindicală Solidaritatea Metal, împreună cu Sindicatul Aluministul, afiliat la Federația Metarom, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului, Sindicatul Alum Tulcea, afiliate la Federația Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă, precum și de la alte sindicate din municipiul Slatina și din țară, și-au anunțat participarea la protestele din Capitală.

Motivele mitingurilor programate în cele patru zile sunt următoarele:

– reglementarea pieței de energie, limitarea prețurilor aplicate la energie și gaz, la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puțin un an (Legea prevede posibilitatea prelungirii până la 3 ani);

– instituirea unei diferențe de tratament între clienții non-casnici care nu au beneficiat de ajutor de stat, legiferat prin OUG 81/2019, respectiv cei care au beneficiat de prevederile acestui act normativ, în sensul că cei din urmă nu vor beneficia de plafonarea prețului energiei electrice, nu este bazată pe un criteriu obiectiv, deci este discriminatorie (nu a fost ajutor de stat, ci returnarea sumelor de bani pe care societățile le-au achitat ca urmare a plăților efectuate pentru emisii de CO2, incluse în prețul energiei);.

– eliminarea exceptării beneficiarilor OUG 81/2019 de la plafonarea prețului energiei electrice, potrivit OUG 118/2021, astfel cum a fost modificată prin OUG 3/2022 și plafonarea prețului la maxim 750 lei/Mwh.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți