5.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Sindicaliștii de la ALRO Slatina, ziua patru de proteste în Capitală. Lider: „Din 5 martie venim cu familiile. Rămânem fără case”

- Advertisement -

Joi, 17 februarie, a fost a patra zi de proteste a sindicaliștilor de la ALRO Slatina, în fața Guvernului României din București. Și-au strigat din nou nemulțumirile legate de ceea ce se întâmplă cu muncitorii fabricii de aluminiu, care sunt la un pas de a rămâne pe drumuri după închiderea a trei din cele cinci hale de electroliză, motivul întreruperii activității n acestea fiind creșterea îngrijorătoarea a prețului la energia electrică și gaze naturale.   

În fruntea protestatarilor a fost din nou Constantin Popescu, președintele Sindicatului Liber Aluministul, care a fost ironic la adresa premierului Nicolae Ciucă, spunându-i să-și servească cafeaua, pentru că din 5 martie se întorc din nou în Capitală, iar de data aceasta aluminiștii vor face miting împreună cu membrii familiilor lor, deoarece riscă să rămână fără case din cauza acestei crize energetice.

„Bună dimineața, domnule prim-ministru! Să aveți poftă la cafea. Am venit să vă salutăm din nou și din 5 martie venim cu familiile, o să ne așezăm aici pe proprietatea noastră, a statutului, (…) peste tot, pentru că rămânem fără case (…)”, a declarat sindicalistul Constantin Popescu, în fața sediului Guvernului.

Sindicaliștii ALRO spun că Halele de electroliză 8 și 9 ale ALRO Slatina deja au fost închise, săptămâna trecută continuând și închiderea Halei 7, lucru ce va duce la închiderea a 60% din capacitatea de producție a aluminiului primar. Adică, rămân funcționale doar două hale din cinci.

Reprezentanți ai Sindicatului Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, afiliate la Federația Națională Sindicală Solidaritatea Metal, împreună cu Sindicatul Aluministul, afiliat la Federația Metarom, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului, Sindicatul Alum Tulcea, afiliate la Federația Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă, precum și de la alte sindicate din municipiul Slatina și din țară, au participat în aceste ultime patru zile la protestele din București.

Printre revendicările protestatarilor se numără:

– reglementarea pieței de energie, limitarea prețurilor aplicate la energie și gaz, la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puțin un an (Legea prevede posibilitatea prelungirii până la 3 ani);

– instituirea unei diferențe de tratament între clienții non-casnici care nu au beneficiat de ajutor de stat, legiferat prin OUG 81/2019, respectiv cei care au beneficiat de prevederile acestui act normativ, în sensul că cei din urmă nu vor beneficia de plafonarea prețului energiei electrice, nu este bazată pe un criteriu obiectiv, deci este discriminatorie (nu a fost ajutor de stat, ci returnarea sumelor de bani pe care societățile le-au achitat ca urmare a plăților efectuate pentru emisii de CO2, incluse în prețul energiei);.

– eliminarea exceptării beneficiarilor OUG 81/2019 de la plafonarea prețului energiei electrice, potrivit OUG 118/2021, astfel cum a fost modificată prin OUG 3/2022 și plafonarea prețului la maxim 750 lei/Mwh.

 

 

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți