10.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ministrul Chesnoiu: „Din 2023, am putea condiționa Programul «Tomata» de folosirea semințelor românești”

- Advertisement -

Olteanul Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, s-a aflat vineri la Slatina unde a avut discuții cu producătorii de legume, dar și cu crescătorii de animale. Ulterior acestei întrevederi, reprezentantul Guvernului, împreună cu Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, au ținut și o conferință de presă în Sala Europa a instituției administrative, în fața jurnaliștilor din mass-media locală, în cadrul căreia ambii au prezentat programele agricole ce urmează a fi implementate în viitor.

Un prim subiect atins de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost cel referitor la importanța piețelor volante pe care dorește să-l extindă în toată țara, mai ales că Piața Producătorilor Olteni, ce a avut loc la sfârșitul anului trecut în parcarea de la CJ Olt, s-a bucurat de un real succes. Însă, mai întâi acesta trebuie să discute și șefii consiliilor județene din țară, atât despre problema fermierilor de produse autohtone care se confruntă mereu cu importurile masive și nu astfel nu pot să-și vândă marfa, dar și despre neplăcerile pe care le ai crescătorii de animale care sunt în situația de a-și închide exploatațiile.

Însă, „Tomata” rămâne cel mai promovat de ministrul Adrian Chesnoiu, deputatul PSD de Olt transmițând că așteaptă ca un număr de 7.000 de fermieri din bazinele legumicole din județ să îl acceseze. Tot acesta a declarat că programul s-ar putea să sufere modificări începând cu anul 2023, fiind posibil ca pentru a fi accesat să fie condiționat ajutorul de minimis cu folosirea semințelor românești, pe care legumicultorii trebuie să le cultive în serele și solariile proprii.

„Termenele și timpul foarte scurt, între 25 noiembrie și finalul lunii decembrie, pentru că fermierii se aflau în elaborarea planului unei culturi și urmau să le planteze, și era nevoie ca ei să știe care sunt direcțiile, nu ne-au permis o astfel de abordare. La nivel național nu avem o bază de producători de semințe de legume atât de bine dezvoltată ca să poată acoperi un program. Apetența fermierilor pentru acest program a fost un factor atunci când am luat decizia să nu condiționăm programul doar de existența semințelor românești. Asta nu înseamnă că nu ne gândim pe viitor. Am avut o discuție cu cercetătorul Costel Vînătoru, pentru că știți că din rațiuni politice am trecut o perioadă scurtă pe la Banca de semințe Buzău, și am stabilit că dacă este posibil, în anul 2022, să creăm baza de semințe românești de legume, astfel încât programul viitor, din 2023, să-l condiționăm de folosirea semințelor românești, pentru că gustul legumelor românești autentice este extraordinar”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii a avut de răspuns și la unele întrebări venite din partea jurnaliștilor, unul fiind legat de facilitarea accesului legumicultorilor autohtoni în supermarketuri, iar acesta a spus că este necesar ca aceștia să se asocieze în cooperative. Totodată, olteanul Chesnoiu a vorbim că despre elaborarea unui act normativ privind practicile neloiale, care va veni în sprijinul fermierilor ce sunt afectați de importuri.

„Alături de președintele Comisiei pentru Agricultură, Florin Barbu, am fost susținătorii fermierilor români în dezbaterile din Comisia pentru Agricultură, la transpunerea Directivei 633 privind practicile neloiale comerciale. Această nouă lege, pe care am votat-o în Comisia pentru Agricultură, vine să echilibreze raportul de forțe dintre fermierul român și comerciant, astfel încât anumite practici încadrate la nivel european ca fiind neloiale, cum ar fi taxe suplimentare ce le sunt solicitate fermierilor autohtoni, să nu mai fie practicate de vânzători în lanțul final. Pe partea cealaltă, susținem, și am încurajat în continuare, asocierea fermierilor în cooperative, pentru a putea îndeplini mult mai ușor condițiile stabilite de comerțul internațional pentru produsele agroalimentare, una este să ai, pentru că estimăm 7.000 de fermieri doar în județul Olt, 7.000 de contracte cu retaileri, când poți avea mai puține contracte prin intermediul formelor asociative, poți avea o altă forță în raportul de dialog, de negociere”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

 

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți