2.3 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Vestigii din patru epoci diferite, ce atestă o locuire multimilenară, într-o pădure din Morunglav

- Advertisement -

Vestigii arheologice din patru epoci diferite, de la epoca bronzului şi până în evul mediu timpuriu, ce atestă o locuire multimilenară, au fost descoperite într-o pădure din comuna Morunglav, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, arheologul Florin Ciulavu, de la Muzeul Judeţean Olt.

În luna februarie, un căutător cu detectorul de metale, Paul Durcă, a descoperit într-o pădure din comuna Morunglav două monede antice din argint şi a anunţat autorităţile pentru efectuarea unor săpături arheologice.

În zona în care au fost găsite cu detectorul de metale monedele antice, în urma săpăturilor arheologice au fost descoperite alte 12 monede antice de tipul tetradrahmelor macedonene, o fibulă din perioada romană, un cercel fragmentar din evul mediu timpuriu şi fragmente ceramice din epoca bronzului.

„În urma sesizării domnului Paul Durcă, după ce au fost găsite cele două monede cu detectorul de metale, am demarat procedurile şi am obţinut autorizaţia pentru a demara săpăturile pentru diagnostic arheologic şi pe 21 februarie am demarat lucrările în teren. Pe lângă cele două piese au mai fost descoperite alte 12 monede din aceeaşi perioadă, vorbim de imitaţii după tetradrahme. S-a descoperit şi o fibulă, din epoca romană, care poate fi datată în prima jumătate a secolului al III-lea d. Hr. şi un cercel fragmentar din secolul al XII-lea. În afară de aceste piese extraordinare din punct de vedere istoric, au mai fost descoperite fragmente ceramice din preistorie, mai exact din epoca bronzului”, a spus arheologul Florin Ciulavu.

Acesta a punctat că noul sit arheologic de la Morunglav este unul „inedit”, iar cercetarea s-a realizat pe o suprafaţă de 10 metri pătraţi, exact pe locul de descoperire a primelor două monede, timp de două zile.

Florin Ciulavu a menţionat că noul sit este unul multistratificat iar rezultatele cercetărilor sunt „spectaculoase”.

„Acest tip de monede, imitaţii după tetradrahme macedonene, au circulat şi în spaţiul românesc destul de mult, cu precădere la sud de Carpaţi şi în zona de sud Moldovei, mai rar sunt întâlnite în Transilvania şi probabil sunt imitaţii realizate de geto-dacii din spaţiul de sud al României. Vorbim de un sit arheologic multistratificat, avem descoperiri din epoca bronzului, avem apoi aceste piese imitaţii după piese macedonene care probabil au fost realizate mai târziu, nu în epoca în care erau realizate în zona Greciei, după aceea avem epoca romană şi ev mediu timpuriu. Vorbim de patru epoci diferite, vorbim de o terasă înaltă a râului Olteţ, are toate ‘ingredientele’ pentru o locuire multimilenară”, a adăugat Florin Ciulavu.

Obiectele descoperite în noul sit vor intra în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt, vor fi evaluate, iar descoperitorul comorii ar urma să fie recompensat conform normelor în vigoare, după finalizarea evaluării.

Directorul Muzeului Judeţean Olt, Gheorghe Smarandache, a menţionat că descoperitorul sitului şi tezaurului de la Morunglav a mai descoperit şi anul trecut un tezaur de monede antice în judeţ, la Radomireşti, unde au fost găsite 70 de monede antice de argint aflate acum în procedură de evaluare.

„Anul trecut, pe 3 martie, domnul Paul Durcă descoperea tezaurul de la Radomireşti, în prezent în evaluare la comisia naţională. De data aceasta, la Morunglav, a descoperit 14 piese. Domnul Paul Durcă a procedat foarte bine, în temei legal, cu această descoperire, în contextul în care după descoperirea primelor două piese dânsul s-a oprit, a contactat autorităţile locale, Direcţia de Patrimoniu”, a spus Smarandache.

sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți