27.2 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

La Brâncoveni se păstrează tradiția. Concurenți din opt județe au participat cu exemplarele lor la „Încuratul cailor de Sân’ Toader”

- Advertisement -

Tradiția se păstrează în comuna Brâncoveni, unde după un an de absență s-a reluat cel mai mare concurs ecvestru din județul Olt – „Încuratul cailor de Sân’ Toader”, acesta desfășurându-se sâmbătă, 12 martie. Restricțiile din timpul stării de alertă, din cauza pandemiei de Coronavirus, au fost motivul pentru care în 2021 evenimentul cultural nu a avut loc, însă acum stadionul din satul Mărgheni al localității oltene a fost aproape neîncăpător pentru sutele de localnici care s-au adunat aici pentru a admira cabalinele cu care au venit participanți din mai multe județe ale țării – Alba, Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Vâlcea, Sibiu și Dolj, dar și din câteva localități oltene – Brâncoveni, Caracal, Piatra Olt, Slătioara, Găneasa, Osica de Sus, Fălcoiu și Șopârlița.

Ca de fiecare dată, concursul ecvestru a început cu botezul căilor ce a fost făcut de unul dintre preoții din Brâncoveni, iar apoi trăsurile trase de cei mai frumoși cai au participat la o paradă ce a avut loc pe strzile din comună.

Ion Cheroiu, primarul localității, dar și alți reprezentanți ai administrației publice locale, s-au bucurați de oaspeți de seamă, printre aceștia fiind Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, vicepreședinții aceleiași instituții, senatorul Siminica Mirea, deputații Emil Albotă, Marius Iancu și Cătălin Grecu, precum și alți social democrați olteni.

Președintele CJ Olt a spus că instituția pe care o reprezintă o să continue să sprijine organizarea unor astfel de evenimente culturale pentru ca tradiția să poată continua, mai ales că cel de la Brâncoveni este deja la a XI-a ediție.

„Am scăpat de pandemia COVID-19, am  revenit din nou la Brâncoveni, am ajuns la cea de a XI-a ediție. Ca de fiecare dată, împreună cu toată echipa PSD Olt, suntem alături de primarul comunei, Ion Cheroiu, care a reușit să păstreze tradițiile localității. Astăzi, avem sărbătoare și la Osica Jos, tot Încurcatul Cailor, și mai sunt și alte evenimente la care vom participa în județul Olt. Așa cum am făcut până acum, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, instituție care cuprinde Ansamblul Profesionist «Doina Oltului», Școala Populară de Arte și Meserii și Centrul Cultural, încercăm să fim prezenți în majoritatea localităților din județ, alături de edili, ajutându-i financiar sau cu specialiști, pentru a duce mai departe tradițiile din Olt”, a declarat Oprescu.

Ion Cheroiu, edilul comunei Brâncoveni, este încântat pentru că lucrurile au revenit la normal după toate restricțiile impuse de pandemie, putându-se bucura astfel și de organizarea ediției de anul acesta a „Încuratul cailor”, în sâmbăta lui Sân’ Toader: „Suntem la cea de a XI-a ediție, am făcut o pauză de un an, având în vedere că în 2020 sărbătoarea a fost pe 7 martie, iar la câteva zile deja a venit pandemia. Este un lucru bun pentru noi, este o sărbătoare care păstrează la Brâncoveni tradițiile și obiceiurile locului. Ne bucurăm că la această ediție a participat și un concurent din Alba-Iulia, ce este campion național. Vom da foarte multe premii, premiul pentru cel mai frumos cal și cea mai frumoasă caleașcă”.

În afară de probele cel mai frumos cal și cea mai frumoasă caleașcă, printre probele ce au avut loc în cadrul evenimentului ecvestru și la care concurenții au participat cu exemplarele lor a fost și cea de tracțiune. Iar de pe stadionul din Mărgheni nu au lipsit spectacolul folcloric pregătit de autorități și locurile special amenajate pentru servit mici, bere și alte preparate culinare, precum și zona cu jocuri pentru cei mici.

 

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți