20.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Trei olteni internați la Spitalul Slatina, după ce au fost diagnosticați cu gripa sezonieră în ultima săptămână. Un copil de 2 ani printre pacienți

- Advertisement -

Trei olteni au fost confirmați săptămâna trecută cu gripa sezonieră, iar dacă cel mai mic dintre ei avea decât 2 ani, cel mai vârstnic avea 61 de ani. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Olt, pacienții nu erau vaccinați antigripal și s-au prezentat la Spitalul Județean de Urgență Slatina cu simptomatologie specifică, iar în urma probelor recoltate și investigate de specialiștii Institutului Cantacuzino București aceștia au fost confirmați cu virusul gripal tip A.

Statisticile DSP mai arată că în ultima săptămână au fost înregistrate și aproape 600 de persoane diagnosticate cu viroze și peste 200 cu pneumonii, aproape 60 dintre acestea fiind și internate.

„În săptămâna 14 – 20 martie 2022, la nivelul județului Olt s-au înregistrat 571 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 17 internări, 229 cazuri de pneumonii, cu 51 internări, și trei cazuri de gripă sezonieră, pacienți cu vârste cuprinse între 2 și 61 de ani, două cazuri din mediul rural, un caz din mediul urban. Cele trei cazuri s-au prezentat la SJU Slatina cu simptomatologie compatibilă cu gripa, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cazurilor cu laboratorul. Persoane nu erau vaccinate antigripal în sezonul rece 2021 – 2022. În urma rezultatelor emise de laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino București, cele trei cazuri au fost confirmate cu virus gripal tip A”, se arată într-un comunicat remis de specialiștii DSP Olt.

Potrivit sursei citate, în Depozitul Antiepidemic al instituției sanitare au intrat 41.330 doze de vaccin gripal tetravalent (produs biologic monodoză cu patru valențe Vaxigrip Tetra). Din cantitatea distribuită unităților medicale vaccinatoare, s-au administrat până acum 35.167 de doze. Vaccinarea antigripală se poate face concomitent cu vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, iar dacă cele două produse nu au fost administrate simultan, nu se impune un interval minim între cele două administrări.

Vaccinul antigripal utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

Pentru limitarea răspândirii infecțiilor virale, inclusiv gripa, DSP Olt recomandă: evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave; purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea bolilor respiratorii; folosirea batistei de unică utilizare; respectarea măsurilor de igienă individuală – spălarea pe mâini cu apă și săpun ori de câte ori este nevoie; respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe; adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului; menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate; evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți