Direcția Regională de Statistică Olt a transmis miercuri, 30 martie, că în primele 16 zile de recensământ, respectiv perioada 14 – 29 martie, în județ cu fost completate prin autorecenzare 38.207 de chestionare, din care 18.059 chestionare ȋn mediul urban (47,3%) şi 20.148 chestionare în mediul rural (52,7%). Media pe județ este de 2.388 chestionare completate/zi.
În topul autorecenzării, ca număr de chestionare completate, se află municipiul Slatina – 7.748, urmat de municipiul Caracal – 3.057 și orașul Balș – 2.865, iar procentual, raportat la numărul populației estimate, cele mai ridicate valori ale autoînregistrării se înregistrează în localitățile Topana, Sâmburești, Ianca, Coteana și Optași Măgura. Cel mai mic număr de chestionare completate se înregistrează ȋn comunele Icoana – nouă, Seaca – 20 şi Oboga – 25.
Statisticienii olteni spun că numărul de chestionare completate nu reprezintă numărul de persoane recenzate, având în vedere că o parte din aceste chestionare pot cuprinde doar date legate de locuinţele secundare neocupate.
„Mulțumim locuitorilor județului Olt care au înțeles importanța recensământului, dând dovadă de spirit civic prin completarea chestionarului on-line și reamintim că autorecenzarea şi autorecenzarea asistată sunt disponibile populației până ȋn data de 15 mai 2022”, au anunțat reprezentanții DRS Olt.
Potrivit sursei citate, autorecenzarea on-line se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefon inteligent, tabletă, laptop, PC) iar autorecenzarea asistată se poate efectua cu sprijinul unui recenzor în spațiile special amenajate de către fiecare primărie. Adresele și programul de lucru al acestor puncte de autorecenzare asistată sunt publicate pe site-urile primăriilor din județul Olt, al Direcției Regionale de Statistică Olt și al Prefecturii Olt. Mai multe informaţii despre Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor – runda 2021 se pot obţine accesând site-ul www.recensamantromania.ro.
Legat de același subiect, prefectul de Olt Florin Homorean, în calitate de președinte al Comisiei județene pentru Recensământul Populației și Locuințelor, a convocat la începutul săptămânii, în sala de sedințe a Consiliului Județean Olt, primarii din județ pentru a discuta problemele de actualitate, alături de subprefectul Cosmin Floreanu şi vicepreședintele CJ, Virgil Delureanu.
„Am căutat soluţii pentru a susţine etapa de autorecenzare şi autorecenzare asistată, inclusiv mutarea centrelor de autorecenzare în locaţii cu aflux ridicat de presoane (de exemplu, începând de astăzi (marți, 29 martie n.r.), un centru de autorecenzare asistată va funcţiona la sediul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Olt din Slatina, str. Centura Basarabilor, nr. 8, şi înlocuirea recenzorilor cu performanţă scăzută, inclusiv o monitorizare mai atentă a procesului, chiar şi mobilizarea salariaţilor din cadrul primăriilor, unităţilor şcolare ori din cadrul serviciilor sociale de la nivel local”, a declarat reprezentantul Guvernului României în teritoriu.