3.1 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Olt: Poluarea cu ţiţei de pe râul Olteţ – au rămas slabe irizaţii petroliere. Au fost montate 25 de baraje absorbante

- Advertisement -

Slabe irizaţii petroliere pe suprafaţa apei rîului Olteţ pot fi observate, vineri, între localităţile Balş şi Fălcoiu, după ce în urmă cu două zile s-a produs o poluare accidentală cu ţiţei din cauza unei avarii la conducta magistrală ce supratraversează Olteţul în zona oraşului Balş.

Prefectul judeţului Olt, Florin Homorean, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că irizaţiile petroliere la suprafaţa Olteţului pot fi observate inclusiv în zona podurilor rutiere de la Fălcoiu şi Cioroiu, iar pentru reducerea poluării au fost folosite în ultimele două zile aproape 15.500 kilograme de material absorbant şi au fost montate 25 de baraje absorbante.

„În prezent, pe suprafaţa râului Olteţ sunt prezente slabe irizaţii petroliere, inclusiv în zona podurilor rutiere de la Fălcoiu şi Cioroiu (situate la circa 23, respectiv 24 kilometri m în aval faţă de locul producerii incidentului). Evoluţia fenomenului de poluare este monitorizată de echipe ale SGA Olt, ISU Olt, GNM – Comisariatul Judeţean Olt şi CONPET, inclusiv prin prelevarea de probe de apă de către laboratorul SGA Olt. Pentru combaterea efectelor poluării de la data producerii poluării accidentale până în prezent au fost administrate 15.426 kg absorbant (tip spill-sorb şi altele) şi s-au montat 25 baraje absorbante în lungime totală de 1.417 metri”, a spus prefectul Florin Homorean.

O poluare accidentală cu ţiţei s-a produs în ziua de 13 aprilie pe râul Olteţ, în oraşul Balş, după ce conducta magistrală a fost avariată în timpul lucrărilor la Drumul Expres Craiova – Piteşti, în zona podului de cale ferată şi a pasajului de pe Drumul Expres aflat în construcţie.

Pata de ţiţei s-a întins în aval de oraşul Balş pe o distanţă de aproximativ 23 de kilometri şi după intervenţiile cu baraje absorbante pata s-a dispersat mult.

O poluare accidentală cu ţiţei a mai avut loc în aceeaşi zonă, în urmă cu 10 ani, când poluarea a fost de mai mare amploare, având în vedere că atunci s-a rupt conducta magistrală, iar de această dată a fost vorba de o avarie.

Totodată, prefectul a menţionat că, după accidentul din urmă cu 10 ani, pe conducta de ţiţei, în zona râului Olteţ, au fost montate valve care să permită oprirea pompării ţiţeiului pe conductă şi să fie limitată cantitatea ce s-ar scurge în apă.

sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți