1.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Concursul „Călușul Românesc” de la Slatina și Festivalul „Călușului Oltenesc” desfășurat în câteva comune ale județului, organizate de autorități în iunie

- Advertisement -

Două evenimente culturale importante sunt organizate de autoritățile județene și locale în luna iunie, scopul acestora fiind păstrarea tradiției și promovarea dansului bărbătesc oltenesc călușul. Dansurile călușarilor, dar și alte dansuri tradiționale din diverse zone ale țării, sund aduse astfel în atenția cetățenilor din mai multe localități ale județului prin organizarea ediției a doua a Festivalului „Călușului Oltenesc”, care va avea loc în perioada 12 – 19 iunie, și Concursul Național al Copiilor „Călușul Românesc”, organizat la Slatina între 22 și 26 iunie, care a ajuns la ediția cu numărul XXII. Primăria Slatina va aloca 80.000 de lei pentru organizarea acestui concurs călușăresc care nu a putut avea loc în ultimii doi ani, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Coronavirus.

Parade ale portului popular, demonstrații călușărești și spectacole concurs de muzică și dans popular sunt doar o parte dintre manifestările care fac parte din Concursul „Călușul Românesc” de la Slatina.
Pe lângă acest eveniment cultural, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și Palatul Copiilor „Adrian Băran”, sub egida Consiliului Județean Olt, organizează ediția a II-a a Festivalului „Călușului Oltenesc”, de Rusalii, mai multe cete de călușari colindând curțile gospodarilor din mai multe comune oltene între 12 și 19 iunie.
Profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului „Adrian Băran” Slatina, Ilie Brăileanu, a povestit în câteva cuvinte cum se vor desfășura ambele evenimente culturale. „Avem două manifestări diferite, Festivalul <<Călușului Oltenesc>>, este la a doua ediție, formatul pe care l-am făcut anul trecut. În Săptămâna Rusaliilor ne-am gândit să ducem călușul la țărână, copiii se duc în localități și joacă acest dans bărbătesc oltenesc în curțile oamenilor. La acest festival participă doar formații din județ. Apoi, la o săptămână, așa cum făceau călușarii, vin la întrecere, vin la concurs, Concursul Național <<Călușul Românesc>>, care are tradiție la Slatina, fiind la a XXII-a ediție, și va fi organizat în perioada 22 – 26 iunie”, a declarat Ilie Brăileanu.
Anul trecut, când a fost organizat în premieră Festivalul „Călușului Oltenesc”, acesta a avut loc în șase centre folclorice din cele mai importante vetre călușărești din județul Olt, respectiv în comunele Vâlcele – la Târgul Săptămânal, Corbu – Școala Buzești, Osica de Sus – la Stadion, Brastavățu – Parc, Pleșoiu – Stadion și Sâmburești – la Primărie.
Dansul ritual al călușului a fost inclus pe Lista Patrimoniului Cultural material al UNESCO acum mai bine de un deceniu, în anul 2008.

Sursă foto: Arhivă – Festivalul „Călușului Oltenesc” la prima ediție

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți