Piața Victoriei din municipiul București este locul în care, joi, 9 iunie, se află nu mai puțin de 700 de salariați ai societății TMK Artrom, atât din municipiul Slatina, cât și din Reșița, care protestează în vederea soluționării situației în care aceasta se află.
Nemulțumirea cea mai mare a angajaților este aceea că Executivul nu a emis nici până acum o ordonanță prin care să se deblocheze situația financiară a TMK, în vederea efectuării de plăți, inclusiv a salariilor, dar și pentru continuarea activității celor două fabrici.
Privind această situație, chiar prefectul de Olt Florin Homorean a avut marți o întâlnire cu sindicaliști de la TMK Artrom Slatina, dar și cu Adrian Popescu, directorul societății de pe platforma industrială a municipiului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că în aceste zile un proiect de Ordonanță de Urgență se va afla pe agenda Guvernului care vizează societățile ale căror fonduri și/sau resurse economice sunt înghețate pe fondul sancțiunilor europene la adresa Rusiei, pe lista acestora înscriindu-se și compania TMK. Conform proiectului ordonanței, societățile în cauză pot solicita autorității competente instituirea provizorie a unui sistem de supraveghere care să asigure respectarea de către persoana juridică a sancțiunilor internaționale. „Este un prim pas, o primă soluție care va fi adoptată de Guvern pentru redresarea financiară a societății TMK Artrom, dar care va reuși cu certitudine să repună activitatea societății și siguranța celor aproape 2.400 de angajați pe făgașul normal”, a declarat prefectul județului.
Aproximativ 2.400 de salariați ai TMK Artrom din Slatina şi Reşiţa și-au primit salariile cu întârziere de aproape două săptămâni după ce societatea a fost în imposibilitatea de a efectua plăţile, având în vedere că pe 10 martie, în contextul sancţiunilor europene împotriva unor afaceriști ruși, i-au fost blocate conturile. Abia după intervenția reprezentanților Agenției Naționale de Administrare Fiscală, de la începutul lunii aprilie, angajații fabricilor au putut să-și primească salariile. Derogarea, care a permis în continuare desfășurarea activității fără alte blocaje, a fost de 60 de zile. Însă, aceasta expiră la sfârșitul săptămânii, iar conturile TMK urmează a fi din nou blocate.