Cod roșu de caniculă în șase județe ale României. În Olt rămâne sub incidența codului galben

Joi, 30 iunie, reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au emis mai multe atenționări meteorologice de caniculă, valabile în cursul acestei zile, dar și vineri, 1 iulie, în aproape toată țara de caniculă. Este în vigoare chiar și un cod roșu, în șase județe ale României, în județul Olt fiind valabil tot codul galben.

Acest cod afectează județele din sudul și estul țării, fenomenele vizate de meteorologi fiind val de căldură și disconfort termic ridicat. Județul Olt este printre acestea, așadar canicula va persita până vineri, 1 iulie.

„În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade”, transmite ANM

Regiunile Banat, Transilvania și Moldova se află în aceste două zile sub cod portocaliu de căldură persistentă, temperaturile atingând recorduri absolute.

„În zilele de joi, 30 iunie, și vineri, 1 iulie, local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile, diurne și nocturne, se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat. Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme”, mai precizează meteorologii.

Totodată, un cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat, este valabil joi și vineri în județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița Năsăud.

„Pe 30 iunie și 1 iulie, în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade”, arată ANM.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<