20.7 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ziua Imnului Național, sărbătorită la Slatina

- Advertisement -

29 iulie este Ziua Imnului Național al României, motiv de sărbătoare pentru toți românii și un prilej de cinstire a simbolurilor naționale și de manifestare a respectului pentru moștenirea lăsată de înaintașii noștri. În Slatina, municipiul reședință a județului Olt, evenimentul a fost marcat pe platoul din fața Prefecturii.

Printre oficialii prezenți s-au aflat prefectul de Olt Florin Homorean, subprefctul Cosmin Floreanu, Ionuț Ivan, vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Alexandru Berechet, viceprimarul municipiului Slatina, dar și reprezenți ai instituțiilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale.

„Ziua Imnului Național completează aprecierea și cinstirea de care se bucură în țara noastră cele două însemne naționale, imnul și drapelul. Privind retrospectiv în istoria noastră, ne amintim de anul 1848, când acordurile imnului <<Deșteaptă-te, române!>> au răsunat pentru prima dată, interpretate de un grup de studenți revoluționari, devenind, în scurt timp, imnul tuturor revoluționarilor. De atunci, <<Deșteaptă-te, române!>> a însoțit toate momentele definitorii ale istoriei noastre: războiul de independență, cele două războaie mondiale, culminând cu evenimentele de la 1989 și îndemnând la unitate și curaj. Astfel, <<Deşteaptă-te, române!>>, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, a devenit după Revoluţia din 1989 imnul naţional al României, prin Decretul-lege 40, publicat în Monitorul Oficial al României 15 din 25 ianuarie 1990, această prevedere fiind menţionată şi în Constituţia României din 1991, datorită simbolisticii lui şi rolului jucat în momentele cruciale ale istoriei româneşti. Imnul național, împreună cu drapelul, stema și sigiliul național alcătuiesc simbolurile naționale, definind România ca stat independent, respectat în lume, un stat european, un stat cu mulți prieteni și aliați puternici și de nădejde, în fața cărora ne-am câștigat respectul prin eroismul și patriotismul soldaților noștri. Astăzi, oriunde ne aflăm, în țară sau dincolo de hotarele ei, fie că suntem sportivi, olimpici, diplomați, autorități publice sau simpli cetățeni, acordurile imnului național ne produc aceeași trăire profundă, emoție și mândrie că aparținem unui popor demn și unor valori morale”, este mesajul transmis la zi de sărbătoare de reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Prefectul Homorean a mai spus că ceremonia dedicată Zilei Imnului Național subliniază importanța unității în jurul valorilor noastre naționale și a onorării imnului nostru național „Desteaptă-te, române!”, simbol al unității izvorât din spiritul anului 1848, care a însuflețit și a inspirat curaj romanilor în momentele cruciale ale istoriei noastre.

„Este important pentru moralul și demnitatea oricărui popor să cinstească și să sărbătorească simbolurile naționale, pentru că astfel ne onorăm trecutul, prezentul și viitorul, afirmându-ne identitatea în cadrul unei Europe unite. La mulți ani, Imnului nostru național!
La mulți ani, România!”, a mai adăugat prefectul județului.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți