9.1 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

Proiect de peste 86 milioane lei, implementat în Studina, Grădinile și Brastavățu. Rețea nouă de gaze naturale de peste 130 kilometri, construită în cele trei comune

- Advertisement -

„Înființare sistem inteligent de distribuție gaze naturale în comunele Studina, Grădinile și Brastavățu” este titulatura proiectului care miercuri, 10 august, a fost lansat la Căminul Cultural din Studina. Valoarea integrală a investiției este de peste 86 milioane lei, în cele trei localități urmând a fi construită o rețea nouă de gaze naturale de peste 130 kilometri, cu peste 3.700 de beneficiari, legătura acesteia fiind făcută de la conducta de gaze a municipiului Caracal.

Marian Vasile, primarul din Studina, a organizat evenimentul, alături de el fiind Ion Dincă, primarul de la Grădinile, și Constantin Cici Oprea, primarul de la Brastavățu, precum și Ion Doldurea, primarul municipiului Caracal.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară 8 – Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, Obiectivul Specific 8.2 Creșterea gradului de interconectare a Sistemului Național de Transport a gazelor naturale cu alte state vecine.

Prin acesta, în comunele Studina, Grădinile și Brastavățu se va construi o rețea nouă de distribuție gaze naturale cu o lungime de aproximativ 130,517 kilometri, care asigură minimum 3.722 de branșamente. În cele trei localități, la această dată, nu există sistem de distribuție gaze naturale, cetățenii care stau aici, precum și primăriile, școlile, dispensarele, grădinițele și agenții economici, folosind pentru a se încălzi combustibili solizi și lichizi, în timp ce gospodinele pentru a găti mâncare în case utilizează butelii cu gaz petrol lichefiat (GPL), lemne si cărbuni.

În scopul implementării proiectului de finanțare, a fost necesară încheierea unui parteneriat între comuna Studina, ca și lider, și comunele Brastavățu și Grădinile – membri, iar fiecare partener va contribui cu resurse financiare în sensul acoperirii cheltuielilor neeligibile și va acoperi partea de buget alocată pentru proiectul de investiții, conform hotărârilor Consiliilor Locale.

Prin racordarea populației și a clientilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale se urmărește creșterea standardelor de viață și de locuit a populației prin asigurarea unor condiții îmbunătățite pentru încălzirea locuințelor sau prepararea hranei, față de condițiile de locuire existente în prezent, în care încălzirea locuințelor sau prepararea hranei se realizează pe bază de lemne, cu impact asupra emiterii unor cantități sporite de noxe și poluanți, în contradicție cu politicile de mediu la nivelul Uniunii Europene.

Obiectivul general al proiectului „Înființare sistem inteligent de distribuție gaze naturale în comunele Studina, Grădinile și Brastavățu” îl reprezintă creșterea gradului de funcționalitate inteligentă a infrastructurii de distribuție de gaze naturale și interconectivitate la rețeaua de transport și distribuție gaze naturale, prin înființarea unui sistem inteligent de distribuție gaze naturale în cele trei localități.

Contractul de finanțare a fost încheiat între Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management și Beneficiar, comuna Studina – lider, comuna Grădinile – membru 1, comuna Brastavățu – membru 2, fiind semnat la mijlocul lunii iulie.

Valoarea totală a investiției este de 86.117.637,80 lei, din care valoarea totală eligibilă de 72.516.791,81 lei și valoarea totală eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională de 61.639.273,05 lei.

Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 43 de luni, respectiv 5 iunie 2020 – 31 decembrie 2023.

Creșterea gradului de interconectivitate la rețeaua de transport și distribuție gaze naturale prin construirea unei rețele noi de distribuție gaze naturale se va realiza pentru cele trei localități din aria de investiție, astfel:

Comuna Studina – o rețea de distribuție gaze naturale în lungime de 59,373 kilometri (km), din care rețea de distribuție gaze naturale funcționând în regim de presiune înaltă – 29,482 km și rețea de distribuție gaze naturale funcționând în regim de presiune medie – 29,891 km, care asigură minimum 1.010 de branșamente

„Este vorba despre un proiect care este foarte important nu doar pentru localitățile noastre, ci pentru întreaga zonă de sud a județului Olt. Este singurul proiect aprobat pentru introducerea de gaze naturale, pe toată zona Olteniei. Au fost aprobate doar 15 proiecte la nivel național pe fonduri europene și, vă spun cu toată sinceritatea, a fost o concurență acerbă. Sentimentul de satisfacție este îndeplinit, pentru că a aduce gaze în zona de sud a Oltului, înseamnă nu doar confortul pentru cetățeni, ci și un potențial uriaș pentru atragerea de investitori, pentru a crea locuri de muncă. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicate în acest proiect vital pentru localitățile noastre: d-lui primari de la Brastavățu – d-l Cici Oprea, d-lui primar de la Grădinile – d-l Ion Dincă, oameni care au achiesat rapid la ideea de a aduce gazul în localitățile noastre și fără de care nu aveam cum să implementăm acest proiect. Am lucrat cu o echipă extraordinar de frumoasă. Împreună a mai implementat un proiect de asfaltare, tot pe fonduri europene. Vreau să mulțumesc echipei de proiect pentru implicare, pentru că a fost un volum de muncă foarte ridicat. Vreau să le mulțumesc consultanților și proiectanților. Vreau să-i mulțumesc d-lui Lili Țenea, proiectantul general, pentru că a fost permanent alături de noi. Vreau să îi mulțumesc d-lui primar Doldurea, pentru că fără sprijinul dumnealui nu am fi reușit să facem acest proiect. I-am invitat astăzi și pe d-l primar de la Deveselu și pe d-l primar de la Vlădila, comune pe unde conducta de gaz trece și, pe viitor, să beneficieze cele două comune de gaze naturale. Doar printr-un parteneriat, printr-o colaborare strânse se poate accesa un asemenea proiect. Sunt încrezător că vom reuși să implementăm în termen acest proiect”, a spus primarul Marian Vasile despre investiția ce se va realiza în comuna Studina.

Comuna Grădinile – o rețea de distribuție gaze naturale în lungime de 19,064 km, din care rețea distribuție gaze naturale funcționând în regim de presiune medie – 19,064 km, care asigură minimum 622 de branșamente

„Aprobarea acestui proiect nu a fost o chestiune ușoară. D-l Marian Vasile a dus greul acestui proiect. Noi, comuna Grădinile, suntem desprinși tot din comuna Studina și, iată, după ani, facem realizări mai mari în asociere. Asocierile sunt vitale pentru viitor, ca să putem accesa cât mai multe fonduri. Mulțumim tuturor care ne-au sprijinit. Pentru comuna noastră este o mare bucurie și, prin acest proiect, să creăm locuri de muncă și poate tinerii se vor întoarce în localitatea noastră”, a declarat Ion Dincă, edilul localității.

Comuna Brastavățu – o rețea de distribuție gaze naturale în lungime de 52,080 km, din care rețea distribuție gaze naturale funcționând în regim de presiune medie – 52,080 km, care asigură minimum 2.090 branșamente

„Într-adevăr pentru noi este un eveniment important aprobarea acestui măreț proiect. În momentul când acest proiect se va finaliza, suntem convinși că nivelul de trai al cetățenilor localității noastre va crește considerabil și, de ce nu, va crește nivelul de dezvoltare a întregii zone de sud. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în aprobarea acestui proiect. Îi mulțumesc d-lui primar Marian Doldurea care, în calitate de primar al Caracalului, ne-a ajutat foarte mult. Cred că vom avea succes, iar termenul de 31 decembrie 2023 va fi întocmai respectat”, a precizat Constantin Cici Oprea, primarul de la Brastavățu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți