19.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Polițiștii și pompierii olteni, la datorie în minivacanța de Sfânta Maria Mare

- Advertisement -

În contextul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, în perioada 12 – 15 august 2022, nu doar jandarmii sunt la datorie, ci și polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt, la fel și pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt. Oamenii legii acționează pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de aceste zile libere.

Potrivit unui comunicat remis de IPJ Olt, în această perioadă, zilnic, peste 200 de poliţişti ai structurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, dar și din cadrul altor structuri de poliție, vor acționa și vor desfășura activități specifice, în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea oricăror situații de risc.

Aproximativ 100 de patrule de siguranță publică vor acționa zi de zi, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale. Totodată, vor fi instituite dispozitive suplimentare, în zona lăcașurilor de cult și în localitățile unde sunt preconizate a se desfășura manifestări publice, prilejuite de sărbătoarea creștin ortodoxă Sfânta Maria Mare, așa cum este cunoscută popular.

De asemenea, pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, poliţiştii rutieri vor acţiona pe drumurile publice, din întreg județul Olt, fiind folosite aparatele radar, aparatele etilotest precum și aparatele Drug Test, în vederea depistării șoferilor care încalcă regulile de circulație.

„Pentru a vă petrece timpul liber în siguranță, vă recomandăm să aveți grijă de bunurile personale, să fiți prudenți în relațiile cu persoane cunoscute întâmplător și să fiți atenți la copiii care vă însoțesc. Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu consumaţi alcool în exces ori substanţe interzise şi nu vă lăsaţi angrenaţi în dispute verbale care pot degenera. În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!”, a declarat Claudiu Șerban, purtător de cuvânt al Poliției Olt.

Pentru sărbători în liniște și siguranță, poliţiştii olteni recomandă

În zonele aglomerate fiţi foarte atenţi cu banii şi obiectele personale!

Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere!

Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!

În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment!

În mijloacele de transport în comun, ţineţi-vă bagajele în braţe; o geantă purtată pe umăr reprezintă o tentație pentru hoţi;

Buzunarul de la spatele pantalonului este vulnerabil la urcarea şi coborârea în mijlocul de transport în comun; prin urmare, ţineţi-vă portmoneul şi actele într-un buzunar interior al vestimentaţiei;

De asemenea, pentru a preveni furturile din autoturisme, asigurați portierele atunci când parcați!

Nu lăsați în autoturism obiecte personale şi nici actele autoturismului, pentru că acestea pot fi sustrase și folosite, ulterior, de infractori!

Evitaţi pe cât posibil locurile izolate sau neiluminate.

Sfaturi și recomandări pentru participanții la trafic

Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.

Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.

Respectaţi regimului legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Pompierii olteni sunt pregătiți să intervină și ei în minivacanța de Sfânta Maria Mare, cu mijloacele tehnice de intervenție din dotare pentru stingerea incendiilor, acordarea ajutorului medical de urgență și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Peste 100  de pompieri, cu autospeciale de stingere, ambulanțe SMURD, autospeciale pentru intervenție la înălțime, autospeciale pentru descarcerare și alte mijloace tehnice specifice, se vor afla zilnic în dispozitiv, pentru gestionarea situațiilor de urgență care se pot produce la nivelul județului Olt. În funcție de situația operativă, personalul poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere.

„În data de 15 august, pompierii Detașamentului Slatina, cu o autospecială de stingere, vor asigura măsurile de prevenire a situațiilor de urgență la meciul de fotbal dintre echipele CSM Slatina și CSA Steaua. De asemenea, în data de 16 august, se vor asigura măsurile de prevenire, de către pompierii Detașamentului Caracal, la Mănăstirea Brâncoveni, cu ocazia sărbătorii Sfinților Martiri Brâncoveni”, a spus Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Matei Basarab” al județului Olt.

Pompierii recomandă cetățenilor care aleg să meargă la grătar, în zilele libere, să respecte următoarele măsuri preventive:

focul va fi făcut doar în locurile special amenajate;

lângă foc se va păstra o rezervă de apă, pentru a putea stinge imediat vegetaţia uscată ce s-ar putea aprinde;

de asemenea, copiii trebuie supravegheați în permanență pentru a preveni jocul acestora cu focul.

Sezonul cald, cu perioade în care temperaturile sunt foarte ridicate, reprezintă o tentație pentru cetățenii care aleg să-și petreacă timpul liber la scăldat.

Pentru a evita evenimentele nedorite, recomandăm cetățenilor să respecte câteva reguli simple:

scăldatul se va face doar în locuri special amenajate pentru înot, cu respectarea avertizărilor privind interzicerea scăldatului;

se va evita scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;

copiii vor fi supravegheați permanent, atunci când se află în apă sau în apropierea acesteia.

Pentru cetățenii care participă la slujbe religioase în această perioadă, salvatorii recomandă:

menţinerea accesului liber pe căile de acces și de intervenţie;

limitarea accesului credincioşilor în lăcaşurile de cult, până la capacitatea normată şi menţinerea uşilor de pe căile de acces şi evacuare în poziţie deschisă.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți