12.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Cum pot asigurații olteni să afle dacă li s-a emis cardul național de sănătate. Peste 2.200 de carduri nedistribuite, la CAS Olt

- Advertisement -

Asiguraţii care nu au intrat în posesia cardului naţional de sănătate pot verifica dacă acesta este emis accesând site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, www.cnas.ro, la secţiunea verificare asigurat. În total, în județul Olt, s-au emis aproape 333.000 carduri de sănătate, ce au fost distribuite de angajații Poștei Române, însă la această dată sunt peste 2.200 de astfel de carduri nedistribuite, iar acestea sunt la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Olt.

„Pentru asigurații CAS Olt au fost tipărite 332.809 carduri naţionale de asigurări de sănătate. Cardurile ce nu au fost distribuite de operatorul de servicii poștale Compania Națională Poșta Română, au fost predate ca nedistribuite către CAS Olt. În prezent, la sediul CAS Olt, se află 2.284 de carduri”, transmit reprezentanții instituției.

Ce trebuie să facă un asigurat ca să verifice dacă are card

Tot ce trebuie să facă asiguratul după ce accesează site-ul www.cnas.ro, la secţiunea verificare asigurat, este să introducă CNP-ul şi un cod de verificare.

„În doar câteva momente, pe ecranul calculatorului va apărea un mesaj care va indica dacă a fost emis cardul de sănătate sau nu. Dacă aplicaţia informează că acesta este emis, asiguratul trebuie să ia legătura cu casa de asigurări de sănătate pentru a intra în posesia lui. Cardurile de sănătate sunt livrate de operatorul poștal la adresa de domiciliu însă, în cazul în care nu reuşește să-l predea asiguratului, cardul va fi transmis la casa de asigurări de sănătate, de unde asiguratul îl poate ridica personal”, arată CAS Olt.

Sursa citată mai spune că asigurații pentru care nu a fost emis cardul de sănătate beneficiază de servicii medicale în baza calităţii de asigurat. Furnizorii de servicii medicale pot verifica on-line calitatea de asigurat, ca urmare a interogării aplicaţiei de pe site-ul CNAS.

Asiguraţii cărora nu li s-a emis cardul de sănătate vor beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestui document, în baza calităţii de asigurat, nefiind necesară prezentarea unei adeverinţe de înlocuire a cardului național de sănătate.

Totodată, potrivit reprezentanților CAS Olt, cardurile de sănătate nu se tipăresc la cerere: „Pentru persoanele care împlinesc 18 ani şi pentru cele care dobândesc calitatea de asigurat, comanda de emitere va fi generată automat de sistem. După tipărirea cardului, acesta va fi trimis la domiciliul menţionat în cartea de identitate, prin serviciile poştale”.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți