1.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

„Slatina – vatră străbună de cântec, joc și voie bună”, un proiect prin care tinere talente ale județului Olt se lansează în folclorul românesc

- Advertisement -

Proiectul „Slatina – vatră străbună de cântec, joc și voie bună”, derulat de Asociaţia Culturală „Căluşarii Slatinei” cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Slatina, este o manifestare folclorică cu tradiție în municipiul reședință a județului Olt și atrage tot mai mulți cetățeni indiferent de vârstă, fie că sunt spectatori sau artişti. Iar de-a lungul ultimilor ani acest proiect a reprezentat o adevărată rampă de lansare pentru tinerele talente.

„«Folclor autentic, cu talente slătinene, pentru slătineni» este sloganul acestui proiect care are drept scop organizarea de manifestări artistice, în vederea promovării muzicii şi dansului popular românesc în cadrul comunităţii locale, descoperirea şi sprijinirea talentelor slătinene în domeniul folcloric şi asigurarea accesului fiecărui slătinean la valorile culturale şi morale ale tradiţiilor şi obiceiurilor populare româneşti”, spune Ilie Brăileanu, director al Asociației „Călușarii Slatinei”.

Anul acesta, printre participanții celei de-a 22-a ediții a Concursului Național „Călușul Românesc”, desfășurată în iunie, a fost și Ansamblul Folcloric „Călușarii Slatinei”, care a obținut și premii. Apoi, de la jumătatea lunii iulie și până în noiembrie la „Fântâna Speranței” Slatina au avut loc mai multe manifestări culturale în cadrul proiectului „Slatina – vatră străbună de cântec, joc și voie bună”, la care au participat mai multe ansambluri folclorice din județul Olt. De asemenea, „Călușarii Slatinei” au participat și la festivaluri de folclor naționale și internaționale organizate în țară.

În iulie, în fața publicului spectator, au prezentat dansuri de fete, dans mixt, călușul și cu soliști vocali membrii Ansamblului „Dârjovul”, din comuna Valea Mare, coordonat de coregraful Sandu Rizea. De asemena, au participat solistele vocale Ana Maria Deaconu, Alexandra Voicu, precum și grupul vocal „Mândruțele” de la Perieți, coordonate de Marin Vîlceleanu. Tot în iulie, Ansamblul Folcloric „Călușarii Slatinei” a participat la Festivalul Internațional al Ansamblurilor Folclorice ale Copiilor „Dorna, plai de joc și cântec”, din stațiunea suceveană Vatra Dornei.

La început de lună august, un nou spectacol a fost la „Fântâna Speranței”, unde au participat cu dansuri membrii Ansamblului Folcloric „Cununa” din Șopârlița, împreună cu soliștii de muzică populară Nicoleta Crisante, Daria Coleci și naistul Ioan Valeriu Nae. Ansamblul, sub coordonarea maestrului coregraf George Ghiță a lu’ Porumbelu’, a prezentat călușul, dansuri populare fete și dans mixt. Festivalul Concurs Național de Folclor „Lină Chiralină” de la Brăila, din luna august, s-a bucurat de prezența Ansamblului „Călușarii Slatinei”.

În septembrie, în cadrul proiectului, a fost un nou spectacol la „Fântâna Speranței” Slatina. Cu dansuri de fete, dans mixt, căluș și soliștii vocali Ancuța Boțofei și Antonia Tabacu au fost membrii Ansamblului „Brâulețul” din Pârșcoveni, coordonat de Sandu Rizea. În aceeași lună, la cea de-a XXVII-a ediție a Concursului național „Oltenii & Restul… lumii!” în spectacol a fost și Ansamblul Folcloric „Călușarii Slatinei”, membrii săi sprijinind, în calitate de voluntari, organizatorii prin însoțirea ansamblurilor mai multor etnii din țară invitate la eveniment.

Spectacol la „Fântâna Speranței” Slatina a fost din nou și în luna octombrie, participanți cu dansuri de fete, dans mixt, călușul și soliști vocali fiind membrii Ansamblului Folcloric „Brebenașii” din Brebeni, condus de coregraful Mitică Sora. În aceeași lună, tot în aceeași zonă de relaxare au fost cu dansuri de fete, dans mixt, căluș și soliști vocali membrii Ansamblului „Dârjovul” Valea Mare. Au mai participat Grupul vocal – folcloric „Mândruțele” și solistele vocale Mădălina Deaconu, Giorgiana Țunderea, Emilia Drejoi și Ana Burciu.

În noiembrie, într-un nou spectacol, de data aceasta în Parcul Tineretului Slatina, au fost Taraful „Frunză verde” din Morunglav și membrii Ansamblului „Plaiurile Oltețului”: Mircea Enache, Liviu Lucian Enache, Alina Enache, Ciprian Enache și Eduard Mădălin Stan. Au mai evoluat soliștii vocali Ancuța Ștefania Botofei, Codruț Nastasia, Ștefania Iordache, Tiberiu Constantin Muscalu, Melania Păun, Nicușor Păun, iar la țambal – Victor Boțofei.

Spectacol la „Fântâna Speranței” Slatina a fost și în această săptămână. Miercuri, în fața spectatorilor, au participat, cu dansuri de fete, dans mixt, călușul și soliștii vocali Ancuța Boțofei și Antonia Tabacu, membrii Ansamblului „Brâulețul” din Pârșcoveni, coordonat de Sandu Rizea, iar vineri, în aceeași zonă, cu dansuri de fete, dans mixt, căluș și cu soliști vocali au fost din nou membrii Ansamblului „Dârjovul” din Valea Mare, alături de Grupul vocal – folcloric „Mândruțele” și solistele vocale Mădălina Deaconu, Giorgiana Țunderea, Emilia Drejoi și Ana Burciu.

La final de proiect, care s-a bucurat și anul acesta de succes, au fost înmânate diplome și premii în bani, iar membrii Tarafului „Frunză verde” au acompaniat formațiile în timpul tuturor spectacolelor și au susținut câte un potpuriu folcloric autentic cu melodii de pe Valea Oltețului.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți