Inspectorii Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt au intensificat controalele în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, mai ales în privința modului în care este sacrificat porcul, iar carnea aceasta este comercializată, dar și consumată. Reprezentanții instituției au ajuns să verifice inclusiv anunțurile online prin care cetățenii vând porci, în urma a șase controale efectuate în acest sens fiind aplicate două amenzi de aproximativ 3.000 de lei. Iar în cele cinci circumscripții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale din județ s-au efectuat până acum peste 80 de examene trichineloscopice, nefiind însă găsite probe pozitive.
„Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătății umane. La nivelul celor cinci circumscripții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale de pe raza județului Olt, respectiv cele din Slatina (în cadrul Pieței Agroalimentare Zahana și Pieței Agroalimentare «Frații Buzești»), din Caracal, Corabia, Balș și Drăgănești Olt, în perioada 1 – 8 decembrie s-au efectuat de 83 examene trichineloscopice. Nu au fost probe pozitive”, se precizează într-un comunicat remis de DSVSA Olt.
Potrivit sursei citate, carnea și produsele din carne provenite de la porcii sacrificați în gospodăriile populației sunt interzise a fi comercializate. Șase controale au fost efectuate de inspectorii sanitari veterinari în acest sens: „În perioada 14 noiembrie – 8 decembrie au fost realizate șase controale care au urmărit verificarea vânzării de suine menționate în anunțuri online și au fost aplicate trei avertismente, conform OG 2/2001, și două sancțiuni contravenționale, conform HG 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 2.700 lei. De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA)”.
DSVSA Olt mai transmite că există un risc major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar, inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella Spiralis.
„Recomandăm, încă o dată, celor care sacrifică porci în mod tradiţional să se adreseze medicilor veterinari pentru efectuarea examenului trichineloscopic. În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372.735.838; fax 0249.416.726 – DSVSA Olt”, au subliniat reprezentanții instituției.