Cazurile de gripă sezonieră confirmate în rândul persoanelor din județului Olt cresc de la o săptămână la alta, numai în ultima săptămână fiind 22 de olteni care au fost diagnosticați cu gripă, cei mai mulți dintre ei având virusul gripal de tip A. Trei dintre ei s-au simțit atât de rău încât au fost internați în unități spitalicești cu paturi pentru a primi tratament de specialitate, în timp ce restul au fost lăsați la domiciliu pentru a lua medicamentele necesare vindecării.
Pe lângă cazurile de gripă sezonieră, au fost în ultima săptămână și peste o mie de olteni diagnosticați cu viroze și pneumonii, iar peste o sută au fost internați în spital.
„În ultima săptămână a anului 2022, la nivelul județului Olt s-au înregistrat 715 cazuri de infecții respiratorii acute cu 25 internări, 365 cazuri de pneumonii cu 106 internări și 22 cazuri de gripă”, a spus asistenta Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Olt.
Șapte dintre cazurile de gripă au fost la femei și 15 la bărbați, zece fiind din mediul urban și 12 din mediul rural (majoritatea fiind din zona municipiului Caracal, dar și veniți din alte județe pentru a petrece sărbătorile de iarnă acasă, alături de familie n.r.).
Pacienții au vârste cuprinse între cinci luni și 83 ani.
„Între zero și un an este un caz, între 2 și 4 ani – patru, între 5 și 14 ani – șase, între 15 și 49 de ani – șase, între 50 și 64 de ani – un caz și peste 65 de ani – patru, care s-au prezentat în serviciile specializate ale Spitalului Județean de Urgență Slatina – două și Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Caracal – 20, cu simptomatologie compatibilă cu gripa. Din acest motiv li s-a recoltat câte un test pentru determinarea virusurilor gripale, 20 de teste antigenice rapide și două teste pentru determinarea virusurilor prin metoda RT- PCR, cu rezultate pozitive”, a adăugat reprezentantul DSP.
20 dintre cazurile confirmate de gripă au fost pentru virusul gripal tip A, un caz confirmat pentru virusul gripal tip A, subtip H 3 și un caz confirmat pentru virusul gripal tip A, subtip H 1. Trei dintre pacienți au fost internați, iar 19 sunt la domiciliu cu prescripție medicală emisă de medicul specialist.
Ca și până acum, în privința tuturor oltenilor diagnosticați cu viroze, pneumonii și gripă ponderea este deținută de cei care fac parte din grupele de vârstă cuprinse între 0 și 19 ani.
Cea mai eficientă metoda de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon rece la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.
Sursă foto: Arhivă