19.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Ajutorul de deces a crescut la aproape 6.800 de lei, de la 1 ianuarie 2023. Peste 5.700 de olteni au solicitat acest sprijin financiar anul trecut

- Advertisement -

Casa Județeană de Pensii Olt anunță că de la data de 1 ianuarie 2023 cuantumul ajutorului de deces a crescut de la 6.095 lei, cât a fost în anul 2022, la 6.789 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului. În cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului valoarea ajutorului de deces este de 3.395 lei, comparativ cu 3.048 lei, cât a fost în ultimul an. Anul trecut, ajutorul de deces a fost solicitat de peste 5.700 de olteni, cuantumul acestora fiind de peste 34 milioane lei.

„Ajutorul de deces se acordă, pe bază de cerere, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie aflat în întreținerea acestora, care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, fie că este vorba despre unul dintre soți, copiii, părinții decedatului sau a oricărei persoane care dovedește cu acte că a suportat cheltuielile de deces”, a declarat Claudia Măldăreanu, purtătorul de cuvânt al CJP Olt.

Sursa citată mai spune că pentru a primi ajutorul de deces este necesară depunerea următoarelor documente la Casa de Pensii Olt: cerere pentru acordarea ajutorului de deces; certificat de deces (original şi copie); act de identitate al solicitantului (original şi copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul; dovadă că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie).

În anul 2022, CJP Olt a acordat 5.732 ajutoare de deces, cuantumul acestora fiind de 34.076.885 lei. 5.310 au fost ajutoate de deces ca urmare a decesului pensionarilor, 179 cazuri pentru decedați asigurați și 243 cazuri în cazul decesului membrilor de familie ai pensionarilor și asiguraților.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți