5.2 C
Slatina
marți,19 martie,2024

Ultimele Articole

Industria turismului s-a apropiat anul trecut de rezultatele obţinute în anul record 2019 (turoperator)

- Advertisement -

Industria turismului a înregistrat, în 2022, o adevărată creştere a cererii pentru călătorii şi s-a apropiat de rezultatele obţinute în anul record 2019, arată o analiză publicată miercuri de o agenţie online de turism.

Conform datelor eSky, în medie, românii şi-au rezervat călătoriile cu aproape 40 de zile înainte şi au petrecut în jur de 6 zile în străinătate. City break-urile s-au impus definitiv în planurile de călătorie ale românilor, iar frecvenţa lor a fost dublă faţă de cea a călătoriilor mai lungi.

„2022 a fost cu siguranţă un an despre care atât turiştii, cât şi cei care lucrează în industrie în general, îşi amintesc ca fiind o revenire la turismul de masă. Vârful cererii pentru călătoriile cu avionul a fost eşalonat, românii zburând cel mai des în perioada vacanţelor şi toamna. Interesant este că mai multe persoane au călătorit anul trecut în perioada septembrie-noiembrie decât în acelaşi interval din 2021 şi 2019”, arată analiza.

Conform sursei citate, primele cinci poziţii în clasamentul celor mai populare destinaţii pentru români în 2022 nu s-au schimbat semnificativ, deşi printre primele 10 se regăsesc şi ţări care au fost mai puţin populare până acum.

„Italia, aflată de ani de zile în topul preferinţelor clienţilor români ai eSky.ro, s-a clasat pe primul loc. Românii au zburat cel mai des spre Milano, Roma, Bologna şi Veneţia. Imediat după Italia, în clasament se află Marea Britanie, care şi-a păstrat poziţia din 2021. Putem observa că românii zboară în continuare cel mai des spre Londra, capitala Regatului Unit ocupând locul 1 în topul oraşelor. Un alt oraş britanic vizitat des de români este Birmingham”, susţin autorii cercetării.

Totodată, următoarea în clasament este Germania. „Patru oraşe au intrat în top 20, primul fiind Dortmund, urmat de Frankfurt, Munich şi Memmingem. Poziţia a 4-a a clasamentului ţărilor este ocupată de Spania, cu Madrid şi Barcelona situându-se, la rândul lor, pe 2 din cele 10 poziţii din clasamentul oraşelor preferate. Urmează Franţa (locul 5), care şi-a păstrat poziţia din 2021. De-a lungul anului 2022, utilizatorii esky.ro au zburat cel mai des spre Paris, care este şi singurul oraş francez din top 20”, se precizează în analiză.

În a doua jumătate a clasamentului se află Belgia, Irlanda, Olanda, Austria şi Grecia.

 

„Merită remarcat faptul că Bruxelles ocupă locul 3 în topul oraşelor preferate de români ca destinaţie de city break, fiind şi singurul oraş belgian care a intrat în top. Alegeri mai puţin populare au fost ţări precum Moldova, Norvegia, Cipru, Portugalia şi Emiratele Arabe Unite, care au ocupat ultimele 5 poziţii din top 20 ţări preferate de români în 2022”, conform cercetării.

Anul trecut, românii au rezervat călătoriile cu avionul cu mai mult timp în avans decât în 2020 şi 2021. Pentru zborurile internaţionale, de exemplu în Europa, rezervările au fost făcute, în medie, cu aproximativ 32 de zile înainte – o creştere cu o săptămână faţă de 2021. În ceea ce priveşte zborurile intercontinentale, perioada a oscilat la 45 de zile, adică cu 8 zile mai mult decât în 2021.

În 2022, românii petreceau în medie în jur de 6 zile în străinătate atunci când călătoreau în Europa şi o medie de 17 zile atunci când călătoreau în afara continentului. De remarcat că ponderea călătoriilor de câteva zile în Europa a crescut anul trecut – cele mai dese au fost călătoriile de 2-3 zile – iar frecvenţa acestora a fost dublă faţă de cea a călătoriilor care au durat mai mult de o săptămână.

Anul trecut am observat că românii au apreciat mai mult ca niciodată city break-urile. Frecvenţa mai mare a călătoriilor scurte confirmă creşterea semnificativă a popularităţii acestora.

„Observaţia este în concordanţă cu rezultatele sondajului nostru realizat de GfK: până la 54% dintre români şi-ar dori să meargă într-un city break într-un oraş european, numărul declarat de city break-uri fiind mai mare decât cel al călătoriilor mai lungi (1,7 city break-uri vs. 1,4 vacanţe)”, a afirmat Izabela Matei, purtător de cuvânt eSky.ro.

Anul trecut, tarifele biletelor de avion au crescut cu aproximativ 38% faţă de 2021, din cauza scumpirii combustibilului pentru avioane, o urmare a războiului de la graniţa de est. Cea mai mare creştere a preţurilor a fost înregistrată pe segmentul zborurilor internaţionale – de exemplu în Europa – preţul mediu al unui bilet de avion majorându-se cu 27%. Mai puţin costisitoare au fost călătoriile continentale, preţurile crescând cu o medie de 17%.

 

 

Ca răspuns la creşterea preţurilor, companiile aeriene au lansat anul trecut o serie de promoţii pentru a face călătoriile mai accesibile. De remarcat că în 2022 românii au apelat tot mai des la principiul „raport calitate-preţ”.

Mai frecvent decât în anii precedenţi, au ales companii aeriene de linie, care au uneori preţuri similare cu cele ale companiilor low cost, dar includ bagajul de mână şi băuturile sau gustările oferite la bord în preţul biletului.

Deşi preţurile de anul trecut au fost clar mai mari decât cele din 2021, trebuie ţinut cont de faptul că nu a existat o creştere semnificativă a tarifelor aeriene, în comparaţie cu cele de dinaintea pandemiei care a început în 2019.

Preţurile observate în 2020-2021 au fost mai mici decât media anilor pre-pandemie deoarece, în acel moment, companiile aeriene se luptau la un nivel fără precedent pentru fiecare pasager şi stimulau cererea printr-o reducere mare a tarifelor.

„Preconizăm că preţurile vor scădea uşor în 2023, comparativ cu 2022. Asistăm deja la primele impulsuri de reducere a inflaţiei, preţul combustibilului pentru avioane scăzând în mod dinamic”, a mai spus Izabela Matei.

eSky Group este o agenţie de turism online (OTA), membru al grupului de agenţi din cadrul International Air Transport Association (IATA), bazată pe tehnologie avansată, ce oferă servicii în mai mult de 50 de pieţe la nivel global.

sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți