3.6 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

175 de clădiri cu risc seismic în Olt. 118 dintre ele sunt școli, primării, cămine culturale și grădinițe

- Advertisement -

Cutremurele de peste 5 grade pe scara Richter care s-au produs în județul Gorj la jumătatea lunii februarie și au fost resimțite și de locuitorii din Olt, ce au avut și sute de replici, au înspăimântat întreaga comunitate a județului. Pe parcursul ultimelor zile nu au fost puțini cei care s-au întrebat câte clădiri cu risc seimic există în județul Olt, iar Prefectura a avenit cu lămuriri în acest sens. Autorităţile administraţiei publice locale au identificat 175 de clădiri expertizate şi încadrate în clase cu risc seismic. Potrivit unui comunicat remis de reprezentanții instituției Guvernului României în teritoriu, 118 dintre acestea sunt școli, primării, cămine culturale și grădinițe.

Din totalul celor 175 de clădiri cu risc seimic, 29 au fost încadrate cu risc seismic IV, 129 cu risc seismic III, 13 cu risc seismic II, trei cu risc seismic I şi una a fost propusă pentru demolare, potrivit unor surse din interiorul Prefecturii Olt, fiind vorba de o clădire din municipiul Caracal.

Oficialii mai arată că 118 dintre cele 175 sunt clădiri administrate de instituții ale statului, respectiv şcoli, primării, cămine culturale, grădiniţe, etc.

Cele trei clădiri din județ care sunt încadrate în clasa I de risc seismic sunt în comuna Mihăești – Dispensar medical uman, strada Principală, nr. 61 A, construit în anul 1920, cu parter, imobil consolidat, anul de elaborare a expertizării fiind 2018; municipiul Caracal – Muzeu, strada Bogdan Petriceicu Hașdeu (Muzeul de Etnografie „Casa Hagiescu Miriște”), nr. 2, construit în anul 1900, parter și etaj, în curs de consolidare începând cu 5 aprilie 2021, an elaborare expertiză 2017; comuna Slătioara – sediu Primărie (FOTO), strada Revoluției, nr. 28, construit în anul 1848, cu parter, proiect construire un nou sediu pe același amplasament (demolare sediu existent), anul de elaborare a expertizei fiind 2021.

„Lista a fost întocmită în conformitate cu prevederile art. 3, alin. (3), lit. d) din Legea 212 din 12 iulie 2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, cu modificările și completările ulterioare («înştiinţarea autorităţilor publice locale, precum şi a comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă cu privire la clădirile identificate conform lit. a), expertizate tehnic şi încadrate în clasa de risc seismic RsI prin raport de expertiză tehnică»)”, se arată într-un comunicat remis de instituția Guvernului în teritoriu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți