10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Polițiștii olteni, din nou pe șoselele din județ. Un șofer a fost prins sub influența substanțelor psihoactive, iar altul era băut bine

- Advertisement -

Polițiștii rutieri din cadrul Serviciului Rutier Olt și ai Poliției Slatina, împreună cu polițiștii de ordine publică, care au atribuții pe linie rutieră, au desfășurat, joi seara, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și depistarea șoferilor care conduc vehicule drumurile publice, sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive, concret pe principalele artere din mediul urban, cât și din mediul rural. Totul după ce numai săptămâna trecută pe drumurile publice din municipiul reședință a județului s-au produs două accidente grave, soldate cu trei morți, unul provocat de un conducător auto care era sub influența substanțelor psihoactive și cu permisul suspendat, iar celălalt de un șofer aflat într-o stare avansată de ebrietate.

Oamenii legii au amendat aproape 70 de conducători auto, iar patru au rămas fără permisul auto. S-au constatat și două infracțiuni la regimul rutier, un șofer fiind sub influența unei substanțe interzise, amfetamină, iar altul era băut bine.

Alături de polițiști care au folosit atât aparatele alcooltest, cât și aparatele DrugTest, au participat și specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog, una dintre zonele în care s-a acționat la Slatina fiind strada Libertății, intersecție cu strada Trandafirilor. Mai mulți șoferi au fost trași pe dreapta de echipajele de poliție încă din primele minute ale acțiunii, le-au fost verificate documentele și au fost testați cu aparatul alcooltest, în toate cazurile rezultatele fiind negative.

Conducătorii auto au fost încântați pentru că în trafic au loc astfel de acțiuni, în contextul ultimelor tragedii ce s-au produs la Podul Olt și în fața Spitalului Județean de Urgență Slatina.

„Am auzit și eu ce s-a întâmplat în ultimele zile pe drumuri din Slatina, acele accidente mortale care au fost produse de un șofer care ar fi fost sub influența substanțelor interzise și altul băut. Păcat, pentru că au murit oameni nevinovați. Polițiștii sunt prezenți în trafic, autoturismele sunt din ce în ce mai multe, mai puternice, iar oamenii mai inconștienți, din păcate”, a spus unul dintre conducătorii auto oprit de polițiști pe strada Libertății.

Un alt șofer a spus că legile ar trebui să fie mult mai aspre pentru cei care încalcă legislația rutieră: „Ar fi bine ca parlamentarii să facă o lege prin care, cel puțin celor drogați, să nu li se mai permită o a doua șansă la permis. Chiar și celor care consumă alcool și au peste 0,80 la mie. Polițiștii trebuie să aibă o mai mare atenție la cei care sunt depistați în astfel de situații. Dacă sunt mai greu de depistat cei care sunt sub influența substanțelor psihoactive, dacă chiar sunt găsiți ar trebui să li se interzică dreptul la condus”.

„Sunt de bun augur aceste acțiuni, având în vedere ce s-a întâmplat în ultima perioadă, acele accidente cu urmări tragice. Eu cred că este suficient de prezentă Poliția în stradă, ținând cont că astăzi am fost oprit de două ori. Nu sunt în măsură eu ce ar trebui să se întâmple cu șoferii băuți sau drogați, dar cred că măsurile trebuie să fie mult mai drastice, eu așa gândesc. Instanțele de judecată trebuie să dea pedepse puțin mai dure”, a declarat un alt conducător auto.

Acțiunea a debutat undeva în jurul orei 18:00, iar polițiștii rutieri au fost prezenți în mai multe localități oltene până după miezul nopții de joi spre vineri.

„Polițiștii rutieri au desfășurat o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și depistarea conducătorilor auto în trafic care conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe cu efect psihoactiv. Astfel de activități vor continua și în perioada următoare, motiv pentru care  recomandăm participanților la trafic să respecte normele privind circulația pe drumurile publice, să adopte o conduită preventivă  la volan și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante”, a spus Cosmin Lupu, purtător de cuvânt al IPJ Olt.

Monica Iliescu, reprezentant al Agenției Naționale Antidrog la nivel regional, a adus în atenție care este comportamentul unui șofer băut sau drogat la volan: „Suntem în trafic, în vedere preîntâmpinării evenimentelor rutiere nedorite cauzate de conducătorii auto pe fondul consumului de alcool sau droguri. Astfel de acțiuni au loc în întreaga țară, în sistem integrat cu polițiștii, iar una din activitățile ANA a constat în completarea unui chestionar în vederea realizării unui studiu privind consumul de substanțe psihoactive în rândul conducătorilor auto din România. Toate datele furnizate în chestionar sunt anonime și confidențiale, acestea urmând a fi folosite doar în scop statistic, iar rezultatele vor fi baza elaborării unor proiecte de prevenire în domeniu. Consumul excesiv de alcool sau droguri influențează negativ performanța de conducere a unui autoturism, ducând astfel la creșterea riscului de accidente rutiere grave. Astfel de substanțe afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce poate genera o conduită agresivă în conducere cu depășiri periculoase, creșterea vitezei sau nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere”.

Cifrele Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Olt arată că la ora actuală primesc consiliere doar cinci persoane din județ consumatoare de astfel de substanțe interzise, toate majore, însă reprezentanții ANA nu au putut menționa și dacă acestea sunt sau nu și conducători auto.

68 de amenzi, patru permise reținute și doi șoferi cu dosare penale. Unul consumase amfetamină

Polițiștii rutieri au aplicat 68 de sancțiuni contravenționale și au reținut patru permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, fiind constatate și două infracțiuni la regimul rutier.

În jurul orei 19:15, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Slatina, în timp ce își desfășurau activități specifice pe strada Mânăstirii, din localitate, au oprit pentru control un autoturism condus de un slătinean, în vârstă de 29 de ani. În urma verificărilor efectuate, întrucât tânărul prezenta un comportament suspect, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul DrugTest, care a indicat prezența unor substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv, respectiv T1C MDMA (amfetamină). Acesta a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Slatina, pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a prezenței substanțelor psihoactive în organism.

Polițiștii au întocmit pe numele șoferului un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, fiind continuate cercetările.

Ulterior, în jurul orei 23:30, polițiștii din cadrul Poliției Drăgănești Olt au oprit pentru control pe strada Nicolae Titulescu, din oraș, un autoturism condus de un bărbat de 47 de ani, din municipiul Caracal.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest care a indicat o concentrație alcoolică de 0,91 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost dus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Și în cazul acestuia, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți