Marius Ștefan Popescu, primar al comunei Gostavățu din partea PSD, cercetat în stare de libertate într-un dosar în care era acuzat de luare de mită, în formă continuată, și înșelăciune, tot în formă continuată, a aflat miercuri, 22 martie, sentința pe care magistrații Tribunalului Olt au dat-o în cazul său. Edilul a fost condamnat în total la 4 ani și 4 luni de închisoare, în regim de detenție, iar ca pedeapsă complementară instanța a interzis inculpatului exercitarea funcției pe care o ocupa când a comis fapta, respectiv cea de primar al localității, pe o perioadă de 3 ani. Decizia judecătorilor olteni nu este una definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.
Inculpatul a primit pentru luare de mită patru ani, iar pentru înșelăciune un an, pedepsele fiind contopite.
„(…) În baza art. 38 alin. 1 şi 39 alin. 1 lit. b din Codul penal, contopeşte pedepsele aplicate inculpatului urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv 4 luni, în total va executa pedeapsa de 4 ani şi 4 luni închisoare, în regim de detenţie. În baza art. 45 alin. 1 rap. la art. 66 alin. 1 lit. a şi b din Codul penal şi art. 289 alin. 1 din Codul penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta – primar, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. În baza art. 45 alin. 1 şi 5 rap. la art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a şi b din Codul penal şi art. 289 alin. 1 din Codul penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta – primar, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale”, se arată în soluția pe scurt dată de instanța de judecată.
Totodată, Tribunalul Olt a decis încetarea procesului penal având ca obiect săvârşirea de inculpatul Popescu a faptelor de instigare la infracţiunea de fals intelectual și de instigare la infracțiunea de uz de fals, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. De asemenea, magistrații au admis mai multe acțiuni civile ale unor părți civile, au dispus confiscarea de la primar a unor sume de bani pretense și primite de la câțiva martori denunţători și au dispus menţinerea sechestrului asigurător instituit printr-o ordonanță a procurorului de caz data într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.
Edilul din Gostavățu a fost trimis în judecată la sfârșitul primăverii anului 2020, după ce un an înainte, în luna mai 2019, era plasat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
De-a lungul a zece ani, respectiv perioada anilor 2008 – 2018, Marius Ștefan Popescu, care acum este la al cincilea său mandat, a condiționat mai multe persoane care nu doreau să fie amendate sau împiedicate să-și desfăsoare diversele activități ce formează obiectul lor de activitate să-i achite personal sau prin interpuși, anual, sume cuprinse între 100 și 1.000 de lei. Potrivit anchetatorilor, primarul Popescu a luat astfel mită de peste 110 ori.
„Din probele administrate până în prezent rezultă existenţa unor activităţi infracţionale care se circumscriu tipicităţii elementelor constitutive ale infracţiunilor de «luare de mită» (…), în sensul în care inculpatul P.M.Ş., în calitate de primar al comunei Gostavăţu, județul Olt, în perioada 2008 – 2018, a condiţionat mai multe persoane care doreau să nu fie sancţionate contravenţional sau împiedicate să îşi desfăşoare diferitele activităţi ce formează obiectul lor de activitate (reprezentanţi ai unor societăţi comerciale cu sedii sau puncte de lucru în com. Gostavăţu, jud. Olt şi deţinători de utilaje agricole) de pe raza comunei, să achite, personal sau prin persoane interpuse, anual, diverse sume de bani (folosite pentru nevoi personale) cu valoarea cuprinsă între 100 – 1.000 de lei”, se arăta într-un comunicat de presă remis la vremea aceea de procurorii Parchetului Olt.
Potrivit aceleiași surse, inculpatul pretindea că sumele de bani cerute acestora sunt necesare pentru organizarea bâlciului din comună, deși la primărie exista prevedere bugetară pentru acest eveniment, în legătură cu întârzierea sau neîndeplinirea unor acte ce intră în atribuțiile sale de serviciu sau pentru îndeplinirea unor acte contrare acestor atribuții (procese verbale de sancționare contravențională, nedarea în debit a amenzilor contravenționale, emiterea acordului de funcționare pentru agenții economici, sesizări la diferite instituții ale statului în vederea efectuării de controale la agenții economici etc.), în total 117 acte materiale.