10.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Primăriile din județ pot cere DSVSA autorizarea unor centre temporare de sacrificare a mieilor, de săptămâna viitoare

- Advertisement -

Doar două săptămâni și două zile ne mai despart de Sfânta Sărbătoare a Paștelui, iar autoritățile încep controalele în piețele și târgurile din județ, având în vedere că în perioada imediat următoare se vor vinde tot mai mult produse de orgine animală sau nonanimală. În primul rând, carnea cea mai căutată va fi cea de miel, acesta fiind și motivul pentru care primăriile oltene pot cere Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt autorizarea unor centre temporare unde se pot sacrifica miei. Marius Iancu, doctor și șef interimar al Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor în cadrul DSVSA, a declarat că de obicei vin solicitări de la administrații locale unde cetățenii vin într-un număr impresionant pentru a cumpăra miei, iar aici ne referim la cele din Slatina, Osica de Sus și Balș.

Începând cu următoarea săptămână primăriile pot solicita aceste autorizații de funcționare a unor centre temporare de sacrificare a mieilor de Paște.

„Sunt două unităţi de abatorizare autorizate, la Scorniceşti şi Potcoava. Primăriile pot solicita avizarea centrelor temporare începând de săptămâna viitoare. De obicei, au fost solicitările pe care le știm de fiecare dată. Vorbim de Balş, Slatina, Osica de Sus, au mai fost şi pe la Vâlcele şi Drăgăneşti Olt mai puţin. Au cam renunţat, în ultima perioadă, atât Corabia, cât şi Caracal. Primăriile nu au făcut solicitări până acum. Noi încercăm să luăm din timp măsurile care se impun, să discutăm noi cu dumnealor, chiar să-i întrebăm dacă doresc organizarea unor astfel de puncte. Pe noi ne interesează ca acele puncte să îndeplinească condiţiile de funcţionare, iar populaţia să aibă de unde să achiziţioneze, şi să fie în condiţii bune” , a declarat doctorul Iancu.

Reprezentantul DSVSA Olt a mai transmis că și ciobanii pot cere să autorizeze un astfel de centru, pentru ca animalele să poată fi vândute direct din stână, însă aceștia au de îndeplinit unele condiții sanitare: „Există această posibilitate, a existat şi anul trecut. Dar la nivelul crescătorilor se practică un alt mod de comercializare, ei încercând să vândă întreg efectivul către cei care fac export sau schimburi intracomunitare, deja au început. Există posibilitatea să facă amenajarea la nivelul fermelor. În primul rând, trebuie să fie un spaţiu care să permită igienizarea. Nu cerem condiţiile dintr-un abator, dar condiţiile minime trebuie să le îndeplinească, adică o cameră în care se poate face o igienizare, dotată cu sursă de apă, persoana care desfăşoară activitatea de sacrificare trebuie să aibă analizele medicale la zi şi un echipament de protecţie. Păi, trebuie să ne anunţe, în momentul în care se dă avizul, noi suntem obligaţi să punem la dispoziţie personal sanitar-veterinar. Dar v-am spus şi anul trecut a existat posibilitatea, dar nu am avut nicio cerere”.

Având în vedere specificul Sărbătorilor Pascale, doctorul Marius Iancu a mai spus că inspectorii sanitari veterinari vor urmări perioada următoare aspecte în ceea ce priveşte sacrificarea mieilor care se va face ca şi anul trecut atât în abatoarele autorizate de la Scornicești și Potcoava, cât şi la cererea primăriilor sau a altor structuri, a unor puncte de sacrificare temporară.

„Aceste cereri urmează să fie analizate şi în funcţie de situaţia epidemiologică de la acest moment, se va aviza sau nu înfiinţarea acestor centre, unde se va asigura o permanenţă din punct de vedere sanitar-veterinar. Se va pune accent pe comercializarea animalelor la nivelul târgurilor, atâta a celor autorizate, cât şi a pieţelor agroalimentare care sunt văzute ca şi târguri. În principal, se va urmări activitatea târgurilor din localităţile Osica, Potcoava, Izbiceni, Tufeni, dar şi Câmpu Mare. La nivelul pieţelor agroalimentare avem asigurată permanenţa cu personal sanitar-veterinar atât în timpul săptămânii, cât şi în zilele de sâmbătă şi duminică. Există un număr de telefon unde se pot înainta reclamaţii, sesizări, se vor face acţiuni în comun cu instituţiile, cu reprezentanţii IPJ-ului în ceea ce priveşte controalele în trafic, atât în ceea ce priveşte prevenirea răspândirii pestei porcine africane, dar şi comercializarea mieilor, în această perioadă”, a subliniat șeful interimar al Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor.

Reprezentantul DSVSA Olt a ținut să recomande consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare specifice Paștelui, numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care sunt supuse controalelor sanitare veterinare, pentru a preîntâmpina apariţia îmbolnăvirilor, iar pentru sesizări şi reclamaţii în domeniul siguranţei alimentelor se poate apela numărul de telefon 0372.753.837.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți