S-au încheiat și simularările probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, iar joi, 6 aprilie, elevii de la clasele a XII-a și a XIII-a care le-au susținut au aflat și rezultatele pe care le-au obținut. Din păcate, aproape jumătate dintre liceenii care au dat aceste medii au avut la final medii sub 6, potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Olt.
În total, numărul candidaților înscriși să susțină simularea examenului maturității a fost de 3.372, însă, potrivit datelor transmise de Mirela Paraschiv, purtătorul de cuvânt al ISJ Olt, prezenți au fost 1.989, iar aproape o mie din totalul celor absenți sunt elevi de la seral care nu au putut fi prezenți.
Au existat și doi liceeni eliminați pentru tentativă de fraudă, aceștia încercând să copieze de pe telefonul mobil. Este vorba despre un elev de la Liceul Tehnologic „Alexe Marin” Slatina și un alt elev de la Liceul Tehnologic „Petre S. Aurelian” Slatina.
Iar din totalul liceenilor prezenți la probele de limba și literatura română, cea obligatorie a profilului – matematică și istorie și cea la alegere a profilului și specializării, 51,18% au avut medii peste 6.
Potrivit datelor remise de reprezentantul Inspectoratului Școlar Olt, au fost 884 de elevi cu medii cuprinse între 1 și 4,99, 85 între 5 și 5,99, 260 între 6 și 6,99, 307 între 7 și 7,99, 285 între 8 și 8,99, 165 între 9 și 9,99 și o singură medie de 10 obținută de un elev de la Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina.
Rezultatele pe care liceenii de a XII-a și a XIII-a le-au obținut la simularea examenului național de Bacalaureat vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care aceasta a avut loc, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
Notele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Însă, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de elevii interesaţi.
Propriu-zis, absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a vor încheia cursurile pe data de 2 iunie 2023, însă începând cu data de 29 mai și până pe 2 iunie are loc înscrierea candidaților la prima sesiune de examenului maturității.
Bacalaureatul din vară începe pe 12 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, care se va încheia pe 14 iunie.
În zilele de 14 și 15 iunie are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B, între 14 – 16 iunie evaluarea competenţelor digitale – proba D, iar între 19 – 21 iunie evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C.
Proba scrisă de limba și literatura română – proba E.a) va fi pe 26 iunie, pe 27 iunie este programată proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă, pe 28 iunie proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) – proba scrisă, iar pe 29 iunie limba şi literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
Afișarea primelor rezultate ale BAC-ului va fi pe 3 iulie, până în ora 12:00, depunerea contestațiilor fiind în aceeași zi în intervalul orar 12:00 – 18:00. Contestațiile vor fi rezolvate în perioada 4 – 6 iulie, pentru ca pe 7 iulie să fie afișate rezultatele finale. Candidații care nu obțin peste media 6 la examenul maturitării din vară, mai au o șansă în sesiunea din toamnă, ce se va desfășua în august – septembrie 2023.
Cătălin FIRCOIU