15.2 C
Slatina
luni,6 mai,2024

Ultimele Articole

Corpul 1 al Liceului Teoretic „Ioniță Asan” Caracal, consolidat seismic prin Programul „Școli sigure și sănătoase”. MDLPA finanțează lucrările

- Advertisement -

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a aprobat miercuri lista primelor 31 de unități de învățământ care vor primi finanțare prin Programul Național de Investiții „Școli sigure și sănătoase”. În total, vor fi consolidate seismic, reabilitate, modernizate și eficientizate energetic 14 licee, 15 școli și două grădinițe, încadrate în clasa de risc seismic I, iar printre acestea se numără și clădirea Corpului 1 al Liceului Teoretic „Ioniță Asan” din municipiul Caracal.

Ministerul Dezvoltării asigură finanțarea lucrărilor, iar unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora se află cele 31 de obiective, în cazul celui din județul Olt fiind vorba despre Primăria Caracal, răspund de modul în care sunt realizate aceste lucrări.

„Pe perioada lucrărilor, beneficiarii trebuie să asigure spații pentru relocarea activităților sau alte modalități de desfășurare a procesului educațional, a menționat ministrul Dezvoltării, care a specificat că nu trebuie întocmite documentații tehnico-economice de tip DALI, ci doar proiectul tehnic. În urma acestuia, a expertizei și a costului standard pe metru pătrat la consolidare, stabilit prin ordin de ministru, finanțarea va fi acordată urgent. Contractele de finanțare se încheie pentru o perioadă de 3 ani”, se arată într-un comunicat remis de MDLPA.

Decizia ca elevii care învățau în clădirea veche a Liceului „Ioniță Asan” Caracal să fie relocați în alte spații unde pot studia a fost luată de conducerea instituției școlare oltene imediat după ce aceasta a fost inclusă în clasa de risc seismic I.

„În urma expertizei pentru risc seismic în Corpul 1, clădirea veche a liceului nostru, s-a constatat risc seismic I, ceea ce a atras ca măsură relocarea elevilor în extinderea liceului, construită în anul 1980, și în internatul școlii, pentru siguranța tuturor. Ca urmare a acestei relocări, clasele de gimnaziu vor avea program după-amiaza, până la sfârșitul anului școlar. Solicităm, în această situație, sprijinul și înțelegerea părinților în acest demers. Menționăm că suntem aceleași cadre didactice pregătite și responsabile pe mâna cărora v-ați lăsat și până acum educația copiilor. Subliniem încă o dată că este o soluție preferabilă relocăii în incinta Colegiului Agricol «Dimitrie Petrescu», instituție care ar fi putut să ne găzduiască, dacă nu găseam soluții în clădirile noastre adiacente”, transmiteau la sfârșitul lunii februarie reprezentanții liceului caracalean.

Introducerea școlilor în Programul „Școli sigure și sănătoase” se face pe baza listelor transmise periodic de Ministerul Educației, cuprinzând clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, comunicate de primării.

„Clădirile sunt introduse în lista aprobată prin ordinul ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, urmând ca UAT-urile pe raza cărora se află aceste școli să-și transmită, în termen de 5 zile de la data aprobării acesteia, acordul pentru includerea în program. Netransmiterea acordului în termen de 5 zile de la aprobare (hotărâre a consiliului local/județean) atrage eliminarea beneficiarului din program, acesta urmând a fi reintrodus la momentul transmiterii avizului”, se mai precizează în comunicatul MDLPA.

Sursa citată mai arată că lista se va completa pe măsura comunicării acesteia de Ministerul Educației și se va aproba prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți