1.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Ministrul Transporturilor, senatorul PSD Stănescu și deputatul Chesnoiu, vizită la fabrica Astra Rail din Caracal. S-au împlinit 50 de ani de la producția primului vagon de marfă

- Advertisement -

Fabrica de vagoane din Caracal reprezintă un model de succes pentru investițiile cu capital extern în economia românească! Asta a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii în cadrul vizitei pe care a efectuat-o miercuri la fabrica Greenbrier Astra Rail din municipiul Caracal. Nu a fost singur, ci însoțit de Paul Stănescu, senator de Olt și secretar general al PSD, deputatul PSD de Olt Adrian Chesnoiu, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, și Ion Doldurea, primarul municipiului Caracal, vizita acestora fiind cu ocazia împlinirii a 50 de ani de producție a primului vagon de marfă, în cadrul societății.

„Îmi doresc ca, în anii următori, o mare parte dintre vagoanele Companiei Naționale Feroviare de transport marfă să fie achiziționate din producția acestei fabrici. Astfel de unități de producție reprezintă un exemplu de investiție pe care ni-l dorim multiplicat în economia României”, a declarat ministrul Transporturilor.

Grindeanu a făcut și o scurtă istorioară a fabricii de vagoane de la Caracal, care acum șase ani a fost cumpărată de americani.

„În urmă cu 6 ani, fabrica a fost cumpărată integral de o corporație americană, unul dintre cei mai importanți producători internaționali de vagoane și boghiuri de marfă, cu facilități de producție în Polonia, România și Turcia. Astfel a fost modernizată această capacitate românească de producție, care, pe parcursul a 50 de ani, a fabricat și a exportat în Franța, Cehia, Slovacia, Germania și Ungaria, peste 70.000 de vagoane de marfă”, a spus ministrul.

Acesta a mai spus că, în prezent, fabrica de la Caracal este una dintre cele mai mari fabrici de vagoane de marfă din lume, iar produsele acesteia sunt exportate în toată Uniunea Europeană și în Marea Britanie.

Fabrica a avut un impact pozitiv asupra economiei locale, peste două mii de muncitori români fiind angajați aici.

„Foarte important este impactul pozitiv pentru economia locală. Peste 2.000 de muncitori români lucrează pentru realizarea de vagoane intermodale, vagoane-cisternă, vagoane pentru transport oțel, vagoane pentru transport auto, vagoane acoperite, vagoane buncăr, boghiuri”, a subliniat Sorin Grindeanu.

Senatorul PSD de Olt a spus că este încântat de faptul că la fabrica de vagoane de marfă de la Caracal se fac în continuare angajări.

„Dragii mei, eu mă bucur să vă văd aşa de mulţi aici, pentru că n-am mai văzut de multă vreme, pe peretele de la intrare, ‘angajăm’, ‘facem angajări’ că de mult n-am mai văzut aşa ceva. Vreau să recunosc lucrul ăsta. Mai mi-aduc aminte, (…) că trenul Caracal – Corabia nu avea staţie la vagoane, dar oprea la Vagoane de fiecare dată. Aşa că sigur, la vremea aceea a fost o uzină foarte valoroasă pentru pentru ţara noastră”, a declarat parlamentarul social democrat.

La rândul său, legat de evenimentul de la Caracal a vorbit și deputatul PSD Chesnoiu.

„Azi se împlinesc 50 de ani de când primul vagon al Fabricii de Vagoane Caracal, astăzi ASTRA RAIL INDUSTRIES SA, a fost produs la Caracal. Este o mândrie pentru noi, caracalenii! Mulțumesc domnului viceprim-ministru și ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, doamnei Lorie Tekorius, CEO al GREENBRIER COMPANIES SUA, domnului secretar general al PSD, senatorul Paul Stănescu și domnului Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, pentru prezența dumnealor la acest eveniment, un argument în plus pentru recunoașterea importanței acestei investiții în zona noastră. Fabrica Astra Rail de la Caracal este una dintre cele mai mari fabrici de vagoane de marfă din Europa, cu o suprafață de 114.000 de metri pătrați. Până în 1990 pe poarta fabricii au ieșit peste 75.000 de vagoane. Aproape 50.000 au ajuns la export, în țări precum Franţa, Germania, Elveţia, Marea Britanie sau Ungaria. Astăzi, piața din Europa oferă perspective de creștere pentru producători, în contextul obiectivului Uniunii Europene de a dubla ponderea mărfurilor care circulă pe calea ferată, pentru a reduce emisiile de carbon. Mă bucur și felicit managementul companiei că a ales să investească la noi, în Caracal, asigurând continuitatea și tradiția dar și mai important că au creat peste 1.500 de noi locuri de muncă! Lipsa forței de muncă specializată face însă ca astăzi doar 850 de angajați să fie în activitate! Sperăm ca prin noile programe de specializare întregul necesar de forță de muncă să fie acoperit cu oameni din toată zona metropolitană a Caracalului!”, a spus Adrian Chesnoiu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți