15.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Polițiștii au marcat Ziua internațională a copilului dispărut și exploatat sexual. 66 de minori olteni au plecat de acasă, în ultimul an

- Advertisement -

Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual este marcată la nivel mondial pe 25 mai, motiv pentru care joi polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și ai Biroului Siguranță Școlară au continuat activitățile desfășurate în cadrul evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, cea de-a patra zi din cadrul acesteia fiind dedicată prevenirii disparițiilor de minori. În județul Olt, din luna mai 2022 și până în mai 2023, potrivit statisticilor Inspectoratului de Poliție Județean Olt, au fost nu mai puțin de 66 de minori care au plecat voluntar de acasă.

„Activitățile polițiștilor au vizat prevenirea plecărilor voluntare, prin discuții interactive cu copiii, în cadrul cărora au fost prezentate riscurile la care se expun minorii care pleacă de la domiciliu. În același context, copiii și-au prezentat opiniile în legătură cu motivele care ar putea să determine plecarea minorilor de acasă. Obiectivele campaniei de prevenire au urmărit conștientizarea minorilor asupra riscurilor la care se expun atunci când pleacă de acasă ori din centrele de ocrotire și informarea părinților și tutorilor legali despre necesitatea menținerii unei relații strânse cu copiii și a unei bune comunicări pentru rezolvarea divergențelor și problemelor specifice vârstei lor”, a spus agent de poliție Claudiu Șerban, purtător de cuvânt al IPJ.

Cifrele polițiștilor olteni arată că în ultimul an, respectiv din luna mai 2022 și până în prezent, au fost 66 de copii care nu au împlinit vârsta majoratului și au fugit voluntar de la domiciliu, din totalul acestora 65 fiind identificați, iar unul este în continuare căutat de oamenii legii.

IPJ Olt reamintește că, în România, funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți – 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului, care, alături de alte 31 de organizații europene, reprezintă Federația Europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual Missing Children Europe. Acest număr poate fi folosit pentru semnalarea dispariției unui copil de orice cetățean care se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.

Principalele motive pentru care copii fug de acasă

  • lipsa supravegherii copiilor de către părinți;
  • teama de reacția părinților față de situația școlară sau față de greșeala făcută de copil;
  • intenția de a câștiga bani, din cauza situației materiale precare a familiei;
  • fuga de abuzuri fizice și emoționale;
  • tulburări de comportament, datorate neglijenței în familie;
  • intenția de a se întreține automom și de a câștiga bani prin munca sezonieră;
  • influența anturajului sau lăsarea copiilor în grija rudelor, în urma plecării părinților la muncă în străinătate;
  • lipsa unui dialog între părinte-copil.

Recomandări pentru copii

  • nu vă îndepărtați de părinți atunci când vă aflați în oraș, la cumpărături, pe stradă sau în vacanțe;
  • nu intrați în vorbă cu persoane necunoscute și nu răspundeți invitației acestora de a le însoți, indiferent ce vă spun acestea;
  • nu vă lăsați intimidați de amenințări sau imopresionați de promisiunile acestora – atunci când sunteți acostați de asemenea persoane, îndepărtați-vă de acestea și apelați la cineva cunoscut;
  • dacă vă pierdeți de părinți, rămâneți în zona în care i-ați văzut ultima dată și apelați la sprijinul unui adult (preferabil de la o instituție, un magazin etc.), dacă vedeți un polițist în zonă, adresați-vă acestuia.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți