18.1 C
Slatina
marți,26 septembrie,2023

Ultimele Articole

FOTO. CNAIR, verificări pe șantierele Tronsoanelor III și IV ale Drumului Expres Craiova – Pitești. 800 de muncitori și 300 de utilaje acționează pe acestea

- Advertisement -

Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au efectuat recent controale pe Tronsoanele III și IV ale Drumului Expres (DEx) 12 Craiova – Slatina – Pitești, primul dintre acestea tranzitând și județul Olt. Sunt nu mai puțin de 800 de muncitori și 300 de utilaje care acționează pe cele două sectoare de drum, CNAIR anunțând care sunt la ora actuală lucrările în execuție.

Potrivit companiei, lucrările care sunt în execuție pe Tronsonul III (Valea Mare – Colonești): așternere asfalt strat de bază; amenajare rampe la pasaje și poduri; amenajare scurgere ape; lucrări sistem ITS și iluminat; amenajare parcări; finalizare terasamente; amenajare taluzuri; hidroizolație poduri.

Pe Tronsonul IV (Colonești – Oarja – Pitești) lucrările în execuție sunt: armare, cofrare și betonare structuri; amenajare scurgere ape; amenajare drumuri tehnologice; lucrări la terasamente.

„În cele două șantiere sunt mobilizați un număr de 800 de muncitori și 300 de utilaje”, anunță CNAIR.

La Tronsonul III Valea Mare – Colonești, antreprenor este Asocierea SA&PE Construct SRL – SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL – SC Consitrans SRL; lungime – 31,75 kilometri; durată contract: 36 de luni (12 luni proiectare, 24 de luni execuție); valoare contract: 782,45 milioane de lei, fără TVA; sursă de finanțare: Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM); stadiul actual fiind de 69,5%, iar termenul deschidere anul 2024.

La Tronsonul 4 Colonești – Oarja – Pitești, stadiul actual al lucrărilor este de 20%, iar termenul de deschidere este tot anul viitor. Antreprenor este Asocierea SA&PE Construct SRL – SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL – SC Consitrans SRL; lungimea tronsonului este de 31,82 kilometri (km); durată contract este de 36 de luni, 12 luni proiectare și 24 de luni execuție, valoarea contractului fiind de 754,92 milioane de lei, fără TVA, iar sursa de finanțare POIM.

Tronsonul III al Drumului Expres Craiova – Slatina – Pitești trece prin unitățile administrativ teritoriale Valea Mare, Priseaca, Scornicești, Optași Măgura, Tătulești și Colonești, până la limita județelor Olt și Argeș.

Pe lângă acest tronson, județul mai este tranzitat și de Tronsonul II al DEx 12, cu Loturile 1 și 2, care are o lungime de 39,85 kilometri, cu punct de început limita dintre județele Dolj și Olt, iar ca punct final municipiul Slatina, la intersecția cu Drumul Național 65 – European 574. Acesta traversează teritoriile administrative ale localităților Balș, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi (Milcov), Slatina și Valea Mare. Dacă Lotul 2, care cuprinde și Centura ocolitoare a municipiului Balș, a fost deschis la sfârșit de lună iulie 2022, Lotul 1, între orașele Balș și Piatra Olt, care include Centura ocolitoare a orașului Balș, a fost inaugurat pe 21 aprilie anul trecut.

În total, Drumul Expres Craiova – Slatina – Pitești este împărțit în patru tronsoane. Va avea o lungime de peste 121,185 kilometri și câte două benzi pe fiecare sens, fiind realizate 10 intersecții rutiere și 75 de poduri și pasaje, limita maximă de viteză admisă fiind de 120 de kilometri pe oră.

Valoarea estimată a întregului proiect este puțin peste 5,5 miliarde de lei, fiind finanțat prin POIM 2014 – 2020. Inițial, conform proiectului, lucrările la șoseaua de mare viteză ar fi trebuit să fie gata până la sfârșitul anului 2023, însă termenul de finalizare a fost devansat.

 

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți