12.3 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Oltul, sub Cod portocaliu de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat, în cursul zilei de sâmbătă

- Advertisement -

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au emis vineri dimineață noi atenționări meteo, pe parcursul acestei zile, dar și sâmbătă, fiind în vigoare mai multe coduri galbene și portocalii. Două dintre acestea, printre care unul portocaliu, afectează și județul Olt.

Astfel, sâmbătă, în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și în municipiul București se vor înregistra în termometre, la umbră, temperaturi maxime de 38 – 39 de grade Celsius, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În zilele de vineri și sâmbătă este în vigoare și un Cod galben de val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat.

„Valul de căldură se va menține în sudul și sud-estul teritoriului. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar ITU va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade”, transmit meteorologii.

Sursa citată mai arată că duminică, 23 iulie, valul de căldură va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica.

De vineri, 21 iulie, ora 15:00, și până sâmbătă dimineața, la ora 10:00, este Cod galben de instabilitate atmosferică.

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp)”, precizează ANM.

Din seara zilei de vineri, ora 18:00, și până sâmbătă dimineață, 22 iulie, la ora 06:00, este în vigoare și un Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată.

„În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și Olteniei, precum și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp)”, au precizat reprezentanții ANM.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți