5.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Olt: Cercetări complexe în cel mai mare centru urban roman din Oltenia, Romula – Reşca

- Advertisement -

Complexe cercetări în care sunt implicaţi profesori universitari, arheologi, specialişti în prospecţii şi explorări geodezice precum şi studenţi de la mai multe universităţi, au loc în această vară în situl arheologic Romula – Reşca, cel mai mare centru urban roman din Oltenia, potrivit managerului Muzeului Judeţean (MJ) Olt, George Smarandache.

Acesta a menţionat că se fac demersuri pentru includerea sitului în lista monumentelor UNESCO.

Cercetările în situl arheologic Romula – Reşca, din comuna Dobrosloveni, au început în prima săptămână a lunii iulie şi vor continua până în luna septembrie, când în localitate va avea loc un festival cu tematică istorică, Romula Fest.

„Romula – Reşca – un sit arheologic de categoria A, acum se fac demersurile pentru a fi introdus în lista monumentelor istorice UNESCO. Noi am început anul acesta din 3 iulie săpăturile, coordonate de către dl. conferenţiar dr. Mircea Negru, care este şi responsabil ştiinţific al sitului arheologic Romula şi totodată am avut parteneriate încheiate şi au participat atât profesori cât şi studenţi de la Universitatea Bucureşti şi Universitatea din Craiova. Totodată am avut parteneri o serie de instituţii, atât din cadrul Universităţii Bucureşti, facultăţi de profil, de Istorie, Facultatea de Geologie şi Geofizică. Avem protocol încheiat cu Institutul de Fizică Măgurele, cu Institutul Naţional de Arheologie Vasile Pârvan din Bucureşti, cu Academia Română. În asta constă noutatea, că până prin luna septembrie, jumătatea lunii septembrie, deci şi august şi septembrie se vor face măsurători la faţa locului. În contextul acesta am avut vizita Comisiei Limes pentru că urmează ca în viitorul apropiat să revină pentru a stabili concret dacă face sau nu obiectul introducerii pe lista monumentelor istorice UNESCO. Este o listă de obiective la nivel naţional, printre care va fi propus şi situl arheologic Romula”, a declarat, pentru AGERPRES, George Smarandache.

Totodată, managerul MJ Olt a precizat că săpăturile sistematice se fac în baza unor măsurători şi explorări geofizice şi geomorfologice, acolo unde sunt semnalate urme de locuire, iar noile explorări ar putea, pe de o parte să consolideze informaţiile privind dimensiunea sitului şi de altă parte să indice zonele în care să fie continuate cercetări.

„În prealabil s-au făcut nişte cercetări de către câteva instituţii specializate în acest domeniu şi pot să spun că începând de anul trecut s-a săpat în cunoştinţă de cauză, adică acolo unde se poate găsi ceva. Acesta este scopul protocoalelor pe care le-am încheiat şi posibilelor contracte de cercetare, pentru că asta ne interesează. După cum se ştie, acest sit se întinde pe o suprafaţă de vreo 304 hectare, iar noi săpăm acum în centrul localităţii, care are undeva la trei hectare jumătate. Sunt zone locuite. Noi încercăm (măsurători şi explorări) pe toată suprafaţa pe care se presupune că ar fi fost amplasată Romula şi inclusiv la localităţile limitrofe”, a explicat George Smarandache.

Prin săpăturile efectuate la Romula – Reşca, se urmăreşte şi descoperirea celor mai importante obiective din Fortificaţia Centrală pentru a putea introduce situl în circuitul turistic, având în vedere că este promovat şi prin festivalul Romula Fest, care are loc anual la Dobrosloveni.

„În fiecare an se descoperă câte un zid de clădire, câte o curte, eventual câte un profil de casă sau o parte din profilul unei case. De asemenea s-au găsit obiecte de ornament sau decoraţiuni interioare, monede vechi din metal sau din bronz, de asemenea cioburi care provin din diverse vase. Au fost identificate anumite obiective de importanţă deosebită pentru pentru Romula, pentru aşezarea română şi uşor, uşor încearcă să se concretizeze ceva, un nucleu central. Obiectivul nostru este ca în câţiva ani de zile să putem să dăm circuitului turistic şi situl arheologic Romula – Reşca”, a conchis George Smarandache.

Consiliul Judeţean Olt, prin intermediul Muzeului Judeţean, finanţează cercetările arheologice sistematice de la Romula Reşca, iar cercetările geofizice şi geomorfologice sunt finanţate de Universitatea din Bucureşti.

Cercetările arhologice sistematice, conduse de profesorul Mircea Negru de la Universitatea de Istorie Bucureşti (responsabil ştiinţific al sitului) au loc în zona Fortificaţiei Centrale, din colectivul de cercetare făcând parte şi arhologii Florin Ciulavu şi Mihaela Bleaoncă de la Muzeul Judeţean Olt, precum şi profesori de la Universitatea din Bucureşti şi cercetători de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti.

Reşca – Romula este cel mai mare centru urban roman din Oltenia şi un sit arheologic de referinţă pentru cunoaşterea epocii romane în regiunea Dunării de Jos. Zona Fortificaţiei Centrale este nominalizată pe Lista Indicativă UNESCO, ce cuprinde fortificaţiile romane de pe limesul dacic.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți