11.2 C
Slatina
luni,6 mai,2024

Ultimele Articole

Deputatul PSD de Olt Adrian Chesnoiu anunță redeschiderea fabricii de zahăr de la Luduș

- Advertisement -

După ce în martie anul trecut fabrica de zahăr din localitatea mureșeană Luduș se închidea, iată că din toamna anului 2023 aceasta se va redeschide. Anunțul a fost făcut de deputatul PSD de Olt Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cursul zilei de duminică, 6 august, printr-o postare făcută pe pagina sa oficială de Facebook.

„În martie 2022, în calitate de ministru al Agriculturii, ca urmare a deciziei grupului Tereos de a închide fabrica de zahăr de la Luduș, am avut o discuție cu reprezentanții Patronatului Zahărului și ai Federației Cultivatorilor de Zahăr, în care anunțam preocuparea și susținerea mea totală pentru salvarea fabricii. A urmat un efort susținut pe toate canalele – guvernamentale, diplomatice, economice. Iar rezultatul este unul pozitiv. Fabrica de la Luduș se va redeschide în toamna acestui an. Fermierii români vor putea să își vândă producția de pe cele 6.000 de hectare, care asigură funcționarea fabricii la capacitate maximă. Asigur fermierii români că sunt în continuare alături de ei!”, spune parlamentarul social democrat oltean.

Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a ținut să îi mulțumească caracaleanului Adrian Chesnoiu pentru implicare, dar și actualului ministru al Agriculturii, deputatul PSD de Olt Florin Barbu, slătinean la origini.

„Fabrica de zahăr de la Luduș se va redeschide și va intra în producție odată cu recolta de sfeclă de zahăr din toamnă. Acum se fac lucrări de verificare a instalațiilor pentru ca totul să funcționeze perfect. În urmă cu un an de zile acționarul francez anunța că se retrage, destinul fabricii de zahăr părea acela de a fi transformată în fier vechi, iar Adrian Ionut Chesnoiu, ministrul Agriculturii de atunci, împreună cu deputatul Dumitrița Gliga, s-au încăpățânat să creadă că fabrica poate fi salvată. Au fost începute discuțiile cu fermierii în vederea unei asocieri care să preia fabrica, până la urmă un investitor român a cumpărat acțiunile și este decis să recâștige cu brandul ‘Zahăr de Luduș’ o cotă importantă de piață. Fermierii vor putea să vândă din nou sfecla de zahăr de pe cele peste 6.000 de hectare care ar asigura funcționarea fabricii la capacitate maximă. Astăzi sunt semnate contracte pentru jumătate din suprafața necesară (3.400 ha), dar încrederea se va recâștiga atunci când în toamnă fabrica va fi din nou în funcțiune. Am informat managementul despre schema de ajutor de stat, gestionată de către colegul meu, Florin Barbu, ministrul agriculturii pentru stimularea procesării produselor agricole în România. Planul lor de extindere a activității poate fi unul dintre cele finanțate prin acest program. În fabrică vor lucra peste 125 de persoane, dar efectul este mult mai amplu pentru că fermierii vor avea certitudinea vânzării recoltei, iar utilizatorii zahărului că au din nou acces la un produs de calitate”, a transmis ministrul Economiei.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți