18.1 C
Slatina
vineri,14 iunie,2024

Ultimele Articole

Angajați la negru depistați la un restaurant din Slatina și o societate de construcții din Slătioara

- Advertisement -

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat, în luna iulie a acestui an, nu mai puțin de 184 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. La firmele din județ continuă să fie depistați anagajați fără forme legale, un restaurant din municipiul Slatina, dar și o societate de construcții din București, cu punct de lucru în comuna Slătioara, fiind amendate pentru astfel de nereguli. 

Pentru muncă la negru au fost date amenzi în cuantum de 40.000 de lei.

„În luna iulie 2023, inspectorii de muncă au identificat două persoane care desfășurau muncă nedeclarată. Una dintre acestea a fost găsită la un angajator din Slatina, domeniu activitate restaurante, iar cealaltă la un angajator din Bucureşti, punct lucru Slătioara, domeniu de activitate construcţii. Celor doi angajatori care le foloseau le-au aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 40.000 lei”, a declarat Bogdan Țucă, purtător de cuvânt al ITM Olt.

În urma verificărilor efectuate luna trecută, inspectorii de muncă olteni au identificat peste 280 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.

Pentru cele mai grave dintre aceste, ITM a dat nu mai puțin de 104 contravenții, 95 dintre ele fiind avertismente și nouă amenzi, în valoare totală de 72.000 lei. Cele mai mari, în cuantum de 40.000 de lei, au fost aplicate angajatorilor la care au fost identificați muncitori la negru.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți