23.1 C
Slatina
duminică,28 aprilie,2024

Ultimele Articole

Sute de polițiști, jandarmi și pompieri, la datorie în minivacanța de Sfânta Maria Mare

- Advertisement -

În contextul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, începând de vineri, 11 august, și până marți, 15 august 2023, când creștinii ortodocși celebrează această zi, sute de polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Olt, dar și jandarmi și pompieri, acționează în județ pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de aceste zile.

Astfel, în minivacanța de Sfânta Maria Mare, peste 200 de poliţişti, din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, dar și din cadrul altor structuri de poliție, vor acționa și vor desfășura activități specifice zilnic, în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea oricăror situații de risc.

Peste 100 de patrule de siguranță publică vor acționa în fiecare zi pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

Totodată, vor fi instituite dispozitive suplimentare, în zona lăcașurilor de cult și în localitățile unde sunt preconizate a se desfășura manifestări publice, prilejuite de sărbătoarea creștin-ortodoxă Adormirea Maicii Domnului.

De asemenea, pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, poliţiştii rutieri vor acţiona pe drumurile publice din întreg județul Olt, fiind folosite aparatele radar, aparatele alcooltest, precum și aparatele DrugTest, în vederea depistării șoferilor care încalcă regulile de circulație.

Pentru a vă petrece timpul liber în siguranță, oamenii legii recomandă oltenilor să aibă grijă de bunurile personale, să fiți prudenți în relațiile cu persoane cunoscute întâmplător și să fiți atenți la copiii care vă însoțesc.

Polițiștii mai spun că nu trebuie legate prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Totodată, locuitorii județului sunt sfătuiți să nu consume alcool în exces ori substanţe interzise şi să se lase angrenaţi în dispute verbale care pot degenera.

În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la apelul unic de urgență 112.

Recomandări ale oamenilor legii pentru sărbători în liniște și siguranță

• În zonele aglomerate fiţi foarte atenţi cu banii şi obiectele personale!
• Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere!
• Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!
• În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment!
• În mijloacele de transport în comun, ţineţi-vă bagajele în braţe; o geantă purtată pe umăr reprezintă o tentație pentru hoţi;
• Buzunarul de la spatele pantalonului este vulnerabil la urcarea şi coborârea în mijlocul de transport în comun; prin urmare, ţineţi-vă portmoneul şi actele într-un buzunar interior al vestimentaţiei;
• De asemenea, pentru a preveni furturile din autoturisme, asigurați portierele atunci când parcați!
• Nu lăsați în autoturism obiecte personale şi nici actele autoturismului, pentru că acestea pot fi sustrase și folosite, ulterior, de infractori!
• Evitaţi pe cât posibil locurile izolate sau neiluminate.

Sfaturi și recomandări pentru participanții la trafic

• Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.
• Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.
• Respectaţi regimului legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.
• Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
• Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Măsuri suplimentare luate și de Jandarmeria Olt

Pentru că urmează zile cu multe evenimente cultural-artistice, dar și religioase prilejuite de sărbătoarea creștin-ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, iar întreaga comunitate trebuie să se bucure în liniște și siguranță, și la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt s-au luat măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, creșterea siguranței participanților și pentru asigurarea intervențiilor în cazul solicitărilor imediate.

Jandarmii olteni vor asigura ordinea publică cu ocazia desfăşurării manifestărilor cultural – artistice la care se preconizează participarea unui număr mare de persoane în 13 localități, dar și cu ocazia prăznuirii Sfinților Martiri Brâncoveni la Mănăstirea Brâncoveni.

Astfel, oamenii legii recomandă participanților să respecte indicaţiile organizatorilor și ale forțelor de ordine, să nu se implice în acțiuni care pot tulbura ordinea și liniștea publică, să supravegheze cu atenție copiii și să aibă grijă de bunurile personale atunci când se află în zone aglomerate. Totodată, recomandă respectarea prevederilor legale în ceea ce privește activitatea de picnic. Efectivele Jandarmeriei Olt îi asigură pe membrii comunității că vor fi la datorie pentru a asigura un climat de ordine și siguranță publică și pentru a preîntâmpina orice alte fapte care să pună în pericol siguranța cetățenilor.

Peste 100 de pompieri pregătiți să intervină

În minivacanța prilejuită de Sfânta Maria Mare, peste 100 de pompieri olteni sunt pregătiți să intervină, cu mijloacele tehnice de intervenție din dotare pentru stingerea incendiilor, acordarea ajutorului medical de urgență și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. În funcție de situația operativă, personalul poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere.

În data de 16 august, pompierii Detașamentului Caracal, cu o autospecială de primă intervenție și comandă, vor asigura măsurile de prevenire a situațiilor de urgență la Mănăstirea Brâncoveni, cu ocazia sărbătorii Sfinților Martiri Brâncoveni.

Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt recomandă cetățenilor care aleg să meargă la grătar, în acestă minivacanță, să respecte următoarele măsuri preventive: focul va fi făcut doar în locurile special amenajate; lângă foc se va păstra o rezervă de apă, pentru a putea stinge imediat vegetaţia uscată ce s-ar putea aprinde; de asemenea, copiii trebuie supravegheați în permanență pentru a preveni jocul acestora cu focul.

Sezonul cald, cu perioade în care temperaturile sunt foarte ridicate, reprezintă o tentație pentru cetățenii care aleg să-și petreacă timpul liber la scăldat. Pentru a evita evenimentele nedorite, recomandăm cetățenilor să respecte câteva reguli simple: scăldatul se va face doar în locuri special amenajate pentru înot, cu respectarea avertizărilor privind interzicerea scăldatului; se va evita scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci; copiii vor fi supravegheați permanent, atunci când se află în apă sau în apropierea acesteia.

De asemenea, în această perioadă, pompierii le recomandă oltenilor să urmărească avertizările meteorologice, iar în cazul unor fenomene meteo periculoase să întrerupă orice activitate în aer liber și să respecte recomandările autorităților.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți