14.2 C
Slatina
vineri,3 mai,2024

Ultimele Articole

Polițiștii olteni, acțiuni preventive pe linia violenței domestice, a consumului de droguri și a traficului de persoane la Festivalul „Slatina Street Food”

- Advertisement -

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Biroului Siguranță Școlară, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, împreună cu reprezentantul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane Dolj, au desfășurat, în zilele de 19 și 20 august, activități informativ preventive, în municipiul Slatina, pe linia violenței domestice, a consumului de droguri și substanțe interzise, dar și a traficului de persoane.

Acțiunile s-au desfășurat în Parcul Tineretului Slatina, cu ocazia Festivalului „Slatina Street Food”, organizat de Primăria municipiului Slatina.

„În cadrul activităților, polițiștii au desfășurat o sesiune de informare a persoanelor cu care au intrat în contact despre cauzele și consecințele violenței domestice și a consumului de droguri, oferind și sfaturi pentru a nu deveni victimă a traficului de persoane. Polițiștii au informat persoanele prezente despre tipurile de violență domestică, respectiv: violență fizică, verbală, sexuală, economică și socială, oferind materiale informative care conțineau recomandări pentru prevenirea violenței domestice, respectiv a consumului de droguri, dar și modalități de evitare a acestora”, a declarat Cosmin Lupu, purtător de cuvânt al IPJ Olt.

Sursa citată mai arată că polițiștii le-au transmis participanților la discuții, în special adolescenților, instituțiile cărora le pot solicita ajutorul în situația în care devin victimele unor astfel de infracțiuni.

Ce poți face dacă ești victima violenței domestice?

• Să-ți faci un plan de siguranță care să conțină persoanele cu care poți discuta despre abuz, care îți pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care te pot consilia și sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces și cărora le poți da spre păstrare documentele tale importante, bani etc, numerele de telefon la care poți apela la nevoie, lista cu obiectele de care ai nevoie în cazul în care trebuie să pleci.

• Să te prezinți la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare și obținerea certificatului medico-legal.

• Să te prezinți imediat la Poliție pentru a depune plângere.

• Să te adresezi Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violențe sau au fost victimele violențelor.

• Să nu îți retragi plângerea.

• Să soliciți instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție care te va apăra de agresor.

Sfaturi și recomandări ale polițiștilor privind prevenirea și combaterea consumului de substanțe interzise

– Nu încerca consumul de droguri, cândva vei deveni în mod sigur dependent de ele!

– Gândește-te de două ori înainte să accepți diferite propuneri cu privire la droguri!

– Nu intra în relație cu plasatorii de droguri, indiferent cât de tentante sunt „atențiile” (doze gratuite, bani, obiecte, etc.)!

– Dacă ai un prieten consumator de droguri nu îl ocoli și îndrumă-l să ceară sprijin familiei, medicului sau altor persoane care îl pot ajuta!

Sfaturi pentru a nu deveni o victimă a traficului de persoane

• Ți s-a făcut o ofertă?
Nu fi credul, verifică și analizează în detaliu orice ofertă primită!

• Ai hotărât să pleci?
Lasă cât mai multe informații familiei despre locul și condițiile plecării!

• Ţi s-a oferit suport la plecare?
Nu transmite nimănui cu niciun pretext actele tale de identitate!

• Ești deja în pericol?
Cere ajutorul autorităților, ori persoanelor cu care intri în contact!

• Ce faci dacă o victimă a traficului de persoane îți cere ajutor?

* Nu ignora, implică-te, sesizează!

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți