20.2 C
Slatina
joi,2 mai,2024

Ultimele Articole

Peste 450 lămpi LED montate pe stâlpii de iluminat public din Ianca, printr-un proiect derulat prin AFM

- Advertisement -
Primăria Ianca anunță finalizarea unui proiect important pentru comunitate, respectiv înlocuirea vechilor becuri de pe stâlpii de iluminat public din comună cu peste 450 de lămpi LED, diferite ca putere, proiectul derulându-se prin Administrația Fondului de Mediu (AFM), prin Programul privind sprijinirea eficientizării energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public.
Fostele aparate de iluminat au fost schimbate cu lămpi LED cu puterea cuprinsă între 20 și 70 de Wați, creând astfel o ambianță plăcută pe străzile din Ianca, pe timpul nopții.
„Iluminarea stradală reprezintă un factor important pentru siguranța comunității, dar și pentru a crea o ambianță plăcută pe străzi. Primăria comunei Ianca a finalizat și recepționat proiectul «Eficientizarea sistemului de iluminat public», derulat prin Administrația Fondului de Mediu prin Programul privind sprijinirea eficientizării energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public, prin care au fost montate un număr de 455 lămpi led de puteri diferite. Au fost înlocuite aparatele de iluminat vechi cu cele LED, astfel: 246 bucăți de 20 W, 57 bucăți – 25 W, 29 bucăți – 33 W, 34 bucăți – 45 W, 20 bucăți – 59 W și 69 bucăți de 70 W”, a declarat Ovidiu Domozină, administrator public al comunei.
Noile lămpi LED s-au montat în primul rând pe stâlpii de iluminat public de pe străzile asfaltate, cele mai lungi ca distanță fiind Democrației, Agricultorilor, Sudului, Eternității și Valea Dunării. În total, este vorba despre 19 străzi din ambele sate ale comunei – Potelu și Ianca, adică undeva la trei sferturi din localitatea riverană Fluviului Dunărea.
Potrivit reprezentantului Primăriei Ianca acest proiect de înlocuire a becurilor vechi urmează a fi implementat și la nivelul altor străzi din comuna situată în sudul județului Olt.
„Aparatele echipate cu surse LED și-au dovedit în ultimii ani avantajele, atât din punct de vedere al fiabilității, cât și din punct de vedere al consumului. Avantajele lămpilor de iluminat stradal cu LED: economia de energie datorită eficienței lămpii stradale cu LED. După aplicarea sistemului de dimming aceasta este de 60,27%; costuri de întreținere reduse datorită duratei ridicate de utilizare; timpi de pornire si oprire instantanee comparativ cu lampile stradale tradiționale; caracteristicile luminotehnice nu depind foarte mult de temperatura ambientală; factorul de putere de peste 95% al lampilor stradale cu LED; influența redusă a șocurilor și vibrațiilor; realizarea activităților în siguranță, datorită nivelului de iluminare ridicat; posibilitatea de a utiliza panouri fotovoltaice pentru alimentarea stâlpilor de iluminat stradal datorită consumului redus al lampilor cu LED. Primăria Comunei Ianca urmărește să extindă sistemul de iluminat și pe restul străzilor rămase, prin depunerea de proiecte în cadrul AFM”, a subliniat Ovidiu Domozină.
Numărul vechilor aparate de iluminat ce ar mai trebui înlocuite cu lămpi LED este de 150, acestea urmând a fi montate pe nu mai puțin de 15 străzi.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți