12.3 C
Slatina
vineri,3 mai,2024

Ultimele Articole

1 septembrie – Ziua Jandarmeriei Rurale. 130 de ani de la înființare

- Advertisement -

1 septembrie 2023 este ziua în care se împlinesc 130 ani de la promulgarea Legii Jandarmeriei Rurale, prin decretul semnat la 1 septembrie 1893 de Regele Carol I, act ce a statuat înfiinţarea acestei instituţii.

Potrivit datelor furnizate de Jandarmeria Olt, astfel, a intrat în vigoare „Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal, lege care prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localitățile rurale din țară, deoarece structurile anterioare nu făceau față situației complexe de pe teren și nu corespundeau unui stat modern european.

„Este demn de remarcat faptul că această lege a pus accentul pe atribuțiile Jandarmeriei Rurale de a ‘veghea în localitățile rurale la siguranța publică, la menținerea ordinii și executarea legilor’, stipulându-se, totodată, garantarea unei circulații normale și civilizate pe principalele căi de comunicație ale țării. În toate comunele se înființau plutoane, companii, secții și pichete de jandarmerie, aflate în subordinea directă a primarilor. Din punct de vedere al misiunilor de poliție judiciară, jandarmii se subordonau judecătorilor de instrucție şi procurorilor”, precizează reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt.

Sursa citată mai arată că, până în anul 1998, 1 septembrie era şi Ziua Jandarmeriei Române, însă, odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare și funcționare a Jandarmeriei în anul 2005, aceasta se sărbătorește la 3 aprilie, zi care marchează promulgarea, de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, în anul 1850, a primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României – „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți