13.1 C
Slatina
vineri,3 mai,2024

Ultimele Articole

IPJ Olt are nevoie de cinci aparate DrugTest, ce dau rezultate care au acuratețea cea mai ridicată. Prefectul De Mezzo recunoaște că cele existente „nu sunt performante”

- Advertisement -

În mai puțin de o săptămână, pe drumurile publice care tranzitează județul Olt, au avut loc patru accidente de circulație, unul soldat și cu un mort, iar șoferii care conduceau autoturismele implicate în acestea au ieșit pozitiv la substanțe interzise. Evenimentele au fost făcute publice și pe paginile de socializare, iar internauții nu au ezitat să comenteze, unii dintre ei întrebându-se dacă acest consum de droguri a devenit un fenomen în rândul celor care se urcă la volan sau dacă nu cumva aparatele DrugTest pe care le folosesc polițiștii rutieri dau rezultate fals pozitive. Nu puțini au fost și cei care au comentat spunând că rezultatele pozitive la droguri s-au datorat și faptului că unii conducători auto ar urma anumite tratamente medicamentoase.

Acest subiect a fost atins joi și de Mario Lucian De Mezzo, prefectul județului, care a recunoscut faptul că aparatele DrugTest din dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Olt, care sunt doar două, nu sunt foarte performante. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a ținut să spună că la nivelul IPJ ar fi nevoie de cinci aparate de testare antidrog care să aibă o acuratețe ridicată, valoarea unui astfel echipament performant fiind de aproape 15.000 de euro. De Mezzo a mai recunoscut că vrea să se implice pentru a identifica resurse financiare măcar pentru cumpărarea măcar a două astfel de aparate.

„O problemă pe care am identificat-o, în discuția pe care am avut-o cu colegii de la IPJ Olt, din diferite structuri, a fost faptul că aparatele DrugTest pe care le au nu sunt cele mai performante. Mi-au adus în atenție că este nevoie de un aparat nou, Drager 5000, ei au nevoie de cinci. M-am angajat să găsesc finanțare pentru două astfel de aparate, un astfel de aparat costă aproximativ 15.000 de euro, înțeleg că acuratețea este cea mai mare. Este posibil ca motivul pentru care să fie precauți cu aceste informații să fie exact calitatea slabă a acestor aparate DrugTest. Nu mă tem să spun asta public, mi-am luat angajamentul că voi încerca să identific resurse financiare, să achiziționăm măcar două, voi încerca să fac asta în cel mai scurt timp”, a declarat prefectul județului.

Dacă la testul rapid efectuat în trafic arată un rezultat pozitiv pentru substanțe interzise, șoferul este dus la spitalul cel mai apropiat, unde îi sunt recoltate și probe de sânge și urină. Acestea ajung la București, unde sunt prelucrate de specialiștii de la Institutul de Medicină Legală, dar rezultatele vin uneori după luni bune.

De multe ori, când ai cazuri grave, polițiștii sunt nevoiți chiar să dea multe telefoane și să insiste ca aceste probe să fie lucrate mai rapid, iar rezultatele să fie primite mai repede de către ei, spune reprezentantul Guvernului în teritoriu: „Testele efectuate acum pe stradă nu sunt făcute degeaba, avem o concluzie inițială și știm să plecăm mai departe cu analize de sânge, este un punct de plecare. Oltul trimite probele de sânge la București, această problemă mi-a fost semnalată în cadrul întâlnirii, recomandarea colegilor a fost ca IML-ul să achiziționeze aparatura necesară pentru efectuarea acestor analize de sânge local și să le distribuie local. Vom vedea care sunt procedurile și costurile ca acest lucru să se întâmple. Trebuie să fie telefoane și insistențe ca rezultatele să vină mai repede. Este o problemă la nivel național”.

Pe tema drogurilor, prefectul Mario De Mezzo a ținut să spună că urmează a fi demarată o campanie de prevenție a consumului de droguri în rândul liceenilor din județul Olt, de la clasele a XI-a și a XII-a, care sunt în perioada împlinirii vârstei de 18 ani și sunt doritori de a avea permis de conducere. Mai ales că, așa cum a spus și reprezentantul Guvernului în teritoriu, acum nu puțin sunt părinții care ar putea să le cumpere un autoturism chiar și cu 1.500 de euro.

Sursă foto: Prezentare generală rezultat aparat DrugTest – Arhivă

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți